15.07.2014 / Melahat Nine'nin HES Nöbeti


Melahat nine 70 yaşında. 16 gündür Arhavi’de nöbette. Rize’nin Fındıklı ilçesinden çıkmış gelmiş. Gençlere taş çıkartıyor. “Dere olmasa ne fındık ne çay olur. Ben direnmeyeyim de kim dirensin” diyor.

Melahat Nine'nin HES Nöbeti

Arhavililer, birbirine paralel iki kardeş dere “Kamilet” ve “Cihani”yi ranta kurban etmemek için kurdukları çadırda 16 gündür nöbette. Artvin Arhavi’de “Kamilet Vadisi”ne yapılmak istenen “HES”in “MNG Holding” projesi olması isyanı büyütüyor. Holdingin sahibi Mehmet Nazif Günal da Arhavili.

 

Arhavi’den yaklaşık 4 km içeride tünel çalışmalarına başlandı. Yöre halkı, ilk iş olarak bölge idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası açtı. Daha sonra çalışmaların yürütüldüğü yere direniş çadırı kuruldu. Gece gündüz nöbet var. 3 gün önce yöre halkı, “MNG”nin dere üzerine inşa ettiği ve kaçak olduğu ortaya çıkan köprüyü taşlarla trafiğe kapattı. Şantiye sahasına malzeme taşıyan kamyonlar, köprüden geçemedi. Akşam saatlerinde taşeron firmanın elemanları, nöbet tutan direnişçilere saldırdı. Olayda 2 kişi yaralandı, 2 kişi de gözaltına alındı.

 

Nöbetteki direnişçiler arasında öyle biri var ki gençlere taş çıkartıyor. Melahat Alişan, 70 yaşında. Gençler köprüyü taşlarla trafiğe kapatırken Melahat nine de eline bir döviz aldı. Geçti köprünün başına. Rize’nin Fındıklı ilçesinden direnişçilere destek için gelmiş. “Ben çocuklarımı dere kenarında doğurdum. Biz çocuklarımızı bu derelerin suyu ile, yeşilliği ile yoğurduk. Bu dereler sayesinde karnımızı doyurduk. Bu dereler olmazsa ne fındık olur, ne çay olur, ne de başka bir şey olur. Ben direnmeyeyim de kim dirensin?” Savaş Yılmaz eşi ve kızıyla birlikte her gün direniş çadırında. “Bu katliam, durdurulana kadar ailecek burada olacağız” diyor.

 

Birlik Olmalı

 

Leyla Öncel de direniş çadırının gediklisi... “Biz burada ‘Kurtuluş Savaşı’ veriyoruz. Yaşam alanımızı korumak için mücadele ediyoruz. Kendi yaşam alanını savunamayan ülkesini savunamaz. Köstebek yuvası gibi Türkiye’nin her tarafını katlediyorlar. Bu katliamlara karşı örgütlenip toplu direniş göstermeliyiz.”

 

Aydınlık Gazetesi – 15.07.2014, Salı (İlyas Gümrükçü)