15.05.2019 / Atlarla Gelen Mucize


Bin 500 engelli çocuk, tedavilerinin yanı sıra “Türkiye Jokey Kulübü”nün bünyesinde bulunan “Atla Terapi Merkezleri”nde psiko-sosyal ve fiziksel fonksiyonlarının güçlenmesi için terapi desteği alıyor. Çocuklar pek çok ilki atlarla başarıyor.
Atlarla Gelen Mucize
“Türkiye Jokey Kulübü”nün (TJK) “Veliefendi Hipodromu”nda bulunan “Atla Terapi Merkezi”nde, engelli çocukların psiko-sosyal gelişimlerinin, fiziksel fonksiyonlarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Ücretsiz verilen hizmetle engelli çocukların tedavisininin desteklenmesi amaçlanıyor.

“Türkiye Jokey Kulubü”nün sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Atla Terapi Merkezleri”, “İstanbul Veliefendi”, “Diyarbakır”, “İzmir Şirinyer”, “Bursa Osmangazi”, “Şanlıurfa”, “Elazığ” ve “Adana” hipodromlarında ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Merkezlerde, özel olarak yetiştirilmiş atlar ve uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulanan terapötik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor. Engelli çocukların yaşam kalitelerini artırmak için kurulan “Atla Terapi Merkezleri”nde, özel eğitim almış psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan profesyonel ekip bulunuyor.

“Zamanla Konuşuyor, Adım Atıyorlar”

“Türkiye Jokey Kulübü Apranti Eğitim Merkezi” Müdürü Zeynep Haldan Postalcı, bunun, “Türkiye Jokey Kulübü”nün en önemli projelerinden biri olduğunu anlattı. Merkezde fiziksel, zihinsel veya duygusal problemi olan çocukların tedavilerine destek amacıyla, atla terapi hizmeti verdiklerini belirten Postalcı, “Doktor raporuyla ata binmesi uygun görülen özel çocuklarımız belirli sürelerle ata biniyor. Özel seçilmiş atlarla fizyoterapistlerin ve psikologların eşliğinde hizmet veriyoruz” dedi.

“Türkiye Jokey Kulübü Apranti Eğitim Merkezi” Müdür Yardımcısı ve Klinik Psikolog Bercis Merdanoğlu da, merkezde yapılan hizmetleri anlattı. Dört yıldır “Veliefendi Hipodromu”nda hizmet verdiklerini dile getiren Merdanoğlu şöyle devam etti:

“İstanbul’da haftada 300 engelli çocuğumuza, tüm Türkiye genelinde bin 500 özel çocuğumuza atla terapi merkezlerinde terapi hizmeti sunuyoruz. Engelli çocuklarımızın bacak ve kol kas gelişmeleriyle ilgili olumlu katkı sağlayan terapi yönteminde, fizyoterapist eşliğinde çocuklar sanki atla oyun oynuyor gibi hissediyorlar. Buraya geldiğinde tekerlekli sandalyeden inip ata doğru giderek, efor sarf ediyor. Ata bindiğinde de, ‘Kendi başıma bir şeyler başarabiliyorum, herkesten yukarıdayım, bacaklarım yok ama benim yerine yürüyen birisi var’ diye düşünüyor. Terapi sonrası çocukların konuşmaya, adım atmaya başladığına ve kaslarının geliştiğine şahitlik ettik.”

Oturmayı Başardı

Dört yıldır atla terapi gören 14 yaşındaki bedensel engelli Selin Öztürk, “Ata binmeyi çok seviyorum. Atlar benim dostlarım oldu. Çok mutluyum. Ata binerken heyecanlanıyorum” dedi.

Anne Eda Öztürk de, kızının atla terapi sayesinde oturabildiğini söyledi. Öztürk, “Terapi öncesi otururken denge kaybı oluşuyordu. At üzerindeki eğitimlerden dolayı sırt kasları güçlendi. İlk günlerde kızımı ata üç kişi bindirebiliyordu, şimdi tek başına rahatlıkla o dengeyi koruyabiliyor” diye konuştu.

11 yaşındaki bedensel engelli Ecrin Deren Yenimol’un annesi Yasemin Yenimol, engelli çocukları olan ailelere atla terapiyi denemelerini önerdi.

Aydınlık Gazetesi - 15.05.2019, Çarşamba