14.08.2015 / Dünyanın İlk Kadın Avlanmayı Önleme Devriyesi Kuruldu!


Kaçak avlanmayı önleme devriyesi Güney Afrika’da türü tehlike altında olan gergedanları korumak için mücadele veriyor.

Dünyanın İlk Kadın Avlanmayı Önleme Devriyesi 

“Kara Kobra Takımı”, yaban hayatı bakımından zengin olduğu için ülkedeki kaçak avlanma krizi yüzünden risk altında olan “Balule Doğal Koruma Alanı”nı devriye gezen 26 yerli kadından oluşuyor.

 

Geçen 10 ay içinde, koruma alanında bir tek gergedan ölmemesine rağmen yakınlardaki bir koruma alanında türü tehlike altında olan 23 gergedan aynı dönemde öldü. “Kara Kobralar”dan Craig, “Biz bu sorunu uzaktan kontrol altında tutmayacağız. Sorun, parkın dışındaki yöre halklarında. Onlar gördükleri üniformalı görevlileri ‘Nottingham Şerifi’ ve kaçak avcıları da ‘Robin Hood’ gibi görüyorlar” dedi. Craig, yerel halktan kadınları işe alarak, yerel halkın güvenini kazanmayı ve halkın doğal yaşama bağlanmış hissetmelerini sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

 

Kadınlar gergedanları koruma görevleriyle gurur duyuyorlar ve kadınların bu işi yapamayacaklarını düşünenlerle alay ediyorlar. 2 yıldır “Kara Kobra”da çalışan Leitah Michabela, “Birçok insan ‘Bir kadın olarak nasıl ormanda çalışırsın?’ dedi ama ben istediğim her şeyi yapabilirim. Ben bir kadınım, benim bir bebeğim olacak. Bebeğimin gergedan görmesini istiyorum” diyor.

 

Güney Afrika, Afrika’nın sürekli tehlike altında olan gergedan nüfusunun %80’inden fazlasına ev sahipliği yapıyor. Koruma alanında silahlı koruyucularla işbirliği yapan “Kara Kobralar” her güne gizlice elektronik haberleşmeleri dinleyerek ve kaçak avcıların kamplarını, tuzaklarını ve vahşi hayvan eti mutfaklarını araştırıp yok ederek başlıyorlar. Bu uğraşılar sayesinde, parktaki kapanla avlanma 90% azaldı.

 

Kobra üyesi Collette Ngobeni “Birlikte çalışırsak bu işi halledebiliriz. İnsanlar açık fikirli olmalı ve kalplerini açmalılar. Bunun parayla ilgisi yok, bunun bizim kültürümüzle ve geleceğimizle ilgisi var” açıklamalarına yer verdi.

 

http://vehaber.org sitesinden alınmıştır. - 14.08.2015, Cuma (Gözde Y. Öztürk)