14.07.2019 / Murat Dağı’nı Altına Kurban Etmeyin


“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”, “Ege Bölgesi”nin su yatağı “Murat Dağı”nda altın madeni aranmasına “ÇED Olumlu Raporu” verdi. Yöre halkı, yargıya başvurdu.
Murat Dağı
Uşak ve Kütahya arasında bulunan “Murat Dağı”nda siyanürle altın aranması projesine yöre halkı tepkili. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”, “Anadolu Export Madencilik” şirketinin projesine 8 Mayıs’ta “ÇED Olumlu Raporu” verdi. “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu”nun sözcüsü Salih Kılınç, Uşak’ın tek oksijen kaynağının “Murat Dağı” olduğunu “ÇED Raporu”nun onayının iptali için mahkemeye başvurduklarını söyledi. Platformun kurucularından Funda Öz Akcura da “Murat Dağı”nın Anadolu’nun su rezervinin yüzde 40’ını barındırdığını, su kaynaklarının korunması gerektiğini belirtti. Bölge halkı, su yataklarının değişmesi sonucu yakın şehirler başta olmak üzere “Ege Bölgesi”nde tarım faaliyetinin sekteye uğramasından endişe ediyor.

Zengin Su Yatakları Tehlikede

Uşaklılar, “Murat Dağı”nda yalnızca altın değil, hiçbir maden faaliyetinin yapılmasını istemiyor. Funda Öz Akcura, “Murat Dağı’nın bir tarafı Karadeniz’den daha fazla yağış alırken öbür tarafında Uludağ’dan daha fazla kar oluyor. Toplam su rezervinin yüzde 40’ını içermesi ve bitki örtüsü zenginliği de buradan geliyor” dedi.

2 Milyon Ağaç Kesilecek

“Anadolu Export Madencilik Şirketi” projeye göre maden faaliyetine ilk elde 235 hektarlık alanda başlayacak. 5 yıllık faaliyetin ardından süreyi 10 yıl daha uzatacak. Bu süreçte maden faaliyeti bin hektarlık bir alana yayılacak. Bölgedeki 2 milyon ağaç kesilecek. Funda Öz Akcura, “Numune çıkarmak için yerin yaklaşık 300 metre altında dinamit patlatılması gerekiyor. ‘Murat Dağı’ aynı zamanda birinci derecede deprem bölgesi. Kırık fay hatları var. Dinamit patlatılması, fay hatlarını hareketlendirecek. Böylece su yatakları yer değiştirecek ya da kaybolacak” diye konuştu. Bölgede en şiddetli deprem 1970 yılında Gediz merkezli oldu. Depremin şiddeti 7.2 idi. Uşaklılar, altın madeni için patlatılacak olan dinamitlerin dağda biriken enerjiyi açığa çıkarmasından korkuyorlar.

Bölgedeki 114 çeşit endemik bitkinin üçü yalnızca “Murat Dağı”nda yeşitiyor. Salih Kılınç, “Murat Dağı’nda 2006 yılında yabancı bir firma daha altın aradı. Ancak verimli olmadığı gerekçesiyle faaliyetine son verdi. Anadolu Export Madenciliğin de yüzde beşi yabancı bir şirkete ait” dedi.

Tarım Faaliyetlerini Etkileyecek

Maden sahasının hemen altında Uşak’ın içme suyunu karşılayan “Kütükler Göleti” bulunuyor. Funda Öz Akcura, “Göletin suyu ‘Murat Dağı’ndan geliyor. Maden sahasına çok yakın bir mesafede, Çokran suyu var. Banaz ilçesinin içme ve sulama suyu buradan karşılanıyor. Burada 20 bin çiftçi ailesi var. Su yatakları yer değiştirirse tarım faaliyeti biter. Banaz Çayı da, çevresindeki köylerde tarım faaliyetlerine hayat veriyor. Yer altı sularının yok olması Gediz Havzasını, Sakarya Havzasını, Menderes Havzasını ve buralarda çiftçilikle geçimini sağlayan 10 milyonu etkileyecek” diye konuştu.

Dağın yüksekliğinin maden faaliyetiyle değişmesi, yağış rejimini de etkileyecek. Funda Öz Akcura sözlerine şöyle devam etti: “Su fakiri olma yolunda hızla giden bir ülkeyiz. Zengin su yataklarının olduğu bölgelerde altın madenine onay vererek, suya dinamit koyuyorsunuz. Altın madeninin faaliyete geçmesine izin vererek bu dağı bir maden sahası yapıyor ve diğer şirketlerin de bu faaliyeti yürütmesine kapı aralıyorsunuz. ‘Murat Dağı’nın etkilediği Eskişehir, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir, Uşak, Kütahya, Afyon’daki insanları bir araya getirip birleşik bir mücadele yaratmaya çalışıyoruz. Bu bileşik mücadeleyi yaratacağız ve kesinlikle madene geçit vermeyeceğiz.”

53 Kişi ve Kurum Dava Açtı

Bölge halkı, “ÇED Olumlu Raporu”na itiraz için yargı yoluna gitti. 53 kişi ve kurum dava açtı. Bunlar şöyle: “Uşak Belediyesi”, “Gediz Belediyesi”, “TMMOB Mimarlar Odası”, “Kütahya Barosu”, “Uşak Barosu”, “Banaz Ziraat Odası”, Uşak’taki beş çevre derneğinin tümü, Gediz’den iki köy tüzel kişi olarak, Banaz ve Gediz’in köylerinden 20’ye yakın muhtar ve köylü. Dava açılma sürecinden sonra “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi” ve “Odunpazarı Belediyesi”, “Menemen Ziraat Odası” da davaya müdahil oldu.

Aydınlık Gazetesi - 14.07.2019, Pazar (Hülya Çatıkkaya)