14.07.2014 / Çiftçiyi Kuraklık Vurdu


Hatay’ın “Amik Ovası”nda üretim yapan çiftçiler bu yıl kuraklık nedeniyle ilk ekim buğdaydan verim alamadı. Borçlu çiftçiler, ikinci ekim ürünlerini de yine kuraklık yüzünden ekemedi.

Çiftçiyi Kuraklık Vurdu 

Bu yıl Hatay’da kurak geçiyor. “Amik Ovası”nda üretim yapan çiftçiler de kuraklık nedeniyle zor bir yıl geçiriyor. Yaşanan durumu, çiftçinin halini gözleri önüne sermek için “Antakya Ziraat Odası Genel Sekreteri” Metin Eryılmaz, Saçaklı Köyü Muhtarı Muhriç Yıldırım ve çiftçilerle yaşadıkları zorlukları konuştuk.

 

Gelecek Yıl Tohum Atılmaz

 

“Amik Ovası”nda durum içler acısı. Üreticiler, çözüm olmazsa gelecek sene toprakların tohum atılamaz hale geceğini anlattılar.

 

Çiftçilerle birlikte “Amik Ovası”nı gezip, gördükten sonra “Saçaklı Köyü”nde soluklanıp bir durum değerlendirmesi yaptık.

 

Köyler Terk Edilmiş

 

“Amik Ovası”nın bir bölümünde birinci ekim 150 bin dönüm buğday ekilmiş ama ikinci ekimde bunun yüzde 50’si oranında ekim yapılmamış.

 

Ova’nın ortasında ve “Asi Nehri”nin yanındaki “Saçaklı Köyü”nün nüfusu 125 hane iken 40 haneye düşmüş. Son senelerdeki kuraklık ve çiftçilik yapamadıklarından insanlar, köylerini terk etmişler. Çoğu evler ise yıkılmış.

 

“Saçaklı Köyü” traktörlerle su taşımaya çalışıp, ürününü kurtarmaya çalışıyor ama yeterli olmuyor. Artık hükümetten gelecek yardımları bekliyor. Pek umutları yok ama yine bekliyorlar.

 

“AKP”li Büyükşehir Belediye Başkan Adayı seçimlerde toprak dolan kanalları temizletmeye başlamış fakat, seçimleri kaybedince çalışmalar durmuş. Köyde konuştuğumuz “Antakya Ziraat Odası Genel Sekreteri” Eryılmaz, Ova’daki durumu şöyle değerlendiriyor:

 

- “Durum çok kötü. Çiftçilerimiz ‘Asi’den su kullanmak zorunda ama ‘Yarseli Barajı’ bu suyu almaktadır. Buna bir çözüm ve suyun adaletli dağıtımı şarttır.

 

Borç Ertelemesi Faizsiz Olmalı

 

Ziraat Bankası’ndan devletin verdiği desteklemeden stopaj kesilmektedir. Üründen zaten ‘KDV’ alınıyor. Ek olarak bankanın komisyonu da var. Kaldırılsın veya aşağıya çekilsin.

 

Devlet kredilerde bir erteleme kanunu çıkardı, bu ertelemeye 4 bin çiftçiden sadece 44 kişi başvurdu. Başvurunun az olması devletin bundan yüzde 3 faiz almasıdır. Biz isterdik ki erteleme olayında hiç faiz olayı olmasın. Ayrıca halen buğday taban fiyatları açıklanmadı.

 

Destekleme diğer illerde erken ödenmekte, bize ise üç ay sonra ödeme yapılmaktadır.”

 

Banka Kredileri Ödenemiyor

 

“Saçaklı Köyü” Muhtarı Yıldırım, köyün durumun iyi olmadığını, traktörlerin yattığını ve banka kredilerinin ödenemez olduğunun anlattı.

 

“Ürünlerimiz kurudu. Yukarıdaki mercilerden suyu talep ediyoruz. 6 bin dönüm arazimiz var, birinci ekim yaptık, verim alamadık, ikinci ürün ise yarasını ekemedik” diyen Muhtar, yer altı sularından faydalanmaya çalıştıklarını fakat elektriklerin de haftada en az 3 gün kesildiğini söyledi.

 

Pamuk 1.5 TL Mazot 4.5 TL

 

“Saçaklı Köyü”nün azalarından çiftçi Cem Atay da:

 

- “Pamuk yetiştiriciliği yapıyoruz. Pamuktan çok sıkıntı görüyoruz. Hükümet iş başına geldiğinde mazot litresini 1 liraya alıyorduk. Pamuk fiyatı da 1 lira idi. 12 yıl sonra pamuk 1.5 lira ama mazot ise 4.5 liraya yükseldi.

 

Gübre, ilaç gibi girdilere zam var ama bizim ürüne yok. Devlet ürettiğimizi değerlendirmiyor, tüccara veriyoruz. Yani tüccarın insafına kalıyoruz” diye konuştu.

 

Konuştuğumuz çiftçilerden biri, desteklemenin bir yıl sonra ödenmesini eleştirerek:

 

- “Geçen senenin destekleme parasını daha iki ay önce aldık. Desteklemeden stopaj kesilmesini anlamıyorum” şeklinde konuştu.

 

Aydınlık Gazetesi - 14.07.2014, Pazartesi (Hüseyin  Güler)