14.06.2021 / Marmara Denizi İçin Kurul Oluşturuldu


“Cumhurbaşkanlığı” deniz salyası ile mücadele için genelge çıkardı. “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu” oluşturuldu.
Marmara Denizi İçin Kurul Oluşturuldu
“Resmi Gazete”de yayınlanan “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi”nde, “Marmara Denizi”nde yaşanan kirliliğin afet boyutunda olduğu ifade edildi. Genelgede daha önce kamuoyuna açıklanan ve 22 maddeden oluşan eylem planının belirtilen sürelerde tamamlanabilmesi ve çalışmaların bir bütünlük içerisinde yürütülebilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Başkanlığında; “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu”nun (Koordinasyon Kurulu) oluşturulduğu ifade edildi. Kurulda yer alan kurum ve kuruluşlar şöyle:

Koordinasyon Kurulu; Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının ilgili Bakan Yardımcıları, Milli Savunma Bakanlığı Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanı, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova, Çanakkale illerinin valileri, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türkiye Bilimleri Akademesi Başkanları ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanları ile Yalova ve Çanakkale İl Belediye Başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanları, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı, Marmara Denizi Eylem Planı uyarınca Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulacak olan Bilim ve Teknik Kurul Başkanı, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) Yönetim Kurulu Başkanları.

Salt Çoğunlukla Karar Alınacak

“Koordinasyon Kurulu” ayda en az bir kez toplanacak. Kurulun sekretarya hizmetlerini “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü” yürütecek. Genelge uyarınca, “Koordinasyon Kurulu”, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile karar alacak. Oyların eşitliği halinde “Koordinasyon Kurulu Başkanı”nın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak. Toplantıda, üye salt çoğunluğu sayısının oluşmaması halinde toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınacak. “Koordinasyon Kurulu” tarafından alınan kararlar, ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulanacak.

Ayrıca, “Koordinasyon Kurulu”nca ihtiyaç duyulması halinde alt çalışma grupları oluşturulabilecek, toplantılara konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri davet edilebilecek, bu temsilcilerin oy hakkı bulunmayacak.

“Koordinasyon Kurulu” tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım bütün kurum ve kuruluşlarca titizlikle sağlanacak.

Analiz Sonuçları Bu Hafta Bakanlıkta

“TÜBİTAK” Başkanı Hasan Mandal, “Marmara Denizi”nde görülen deniz salyası ile ilgili nümuneler aldıklarını belirterek, fiziksel, kimyasal ve toksikolojik analizleri içeren çalışmanın sonuçlarını hafta ortasında “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”na teslim edeceklerini belirtti.

Mandal, “Kuşadası Körfezi”nde deprem araştırmaları yapan “TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi”nin “İzmir Limanı”nda karşılanması töreni sonrası gazetecilerin “Marmara Denizi”nde görülen müsilajla ilgili sorularını yanıtladı. “TÜBİTAK”a görev verildiğini belirten Mandal, “Hem fiziksel hem kimyasal hem de toksikolojik anlamda analiz yapılıyor. Bu çalışmaların önemli bir kısmını tamamladık. Hafta ortasında ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mıza teslim etmiş olacağız. Bertarafı konuşuluyor tabi ama bu sürecin yanında bu bir biokütle, gübre olarak kullanılabilir mi, ikinci kapsamda da bu çalışma ‘TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nce gerçekleştiriliyor” dedi.

Donanmaya Etkisi Araştırılacak

“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı”, deniz salyasının donanmadaki gemilere olası etkilerini belirlemek için teknik heyet oluşturdu. Deniz salyası temizleme çalışmalarına katkı sağlayan “Türk Silahlı Kuvvetleri”, kendi bünyesinde de yeni bir çalışmayı hayata geçirdi. Oluşturulan teknik heyetler Gölcük’teki “Tersane Komutanlığı”nda incelemelerini sürdürüyor. İnceleme sonrası hazırlanan raporun “Milli Savunma Bakanlığı”na sunulması, rapora göre bir hareket tarzının geliştirilmesi bekleniyor.

Aydınlık Gazetesi - 14.06.2021, Pazartesi