14.01.2018 / Akdeniz’in Türleri Karadeniz’e Çıktı


Değişen iklim koşulları ve insan faktörü Karadeniz’de Akdeniz’e ait türlerin görülmesine neden oldu. Havaların soğumaması Karadeniz’de palamuta yaradı.
Akdeniz'in Türleri Karadeniz'de Çıktı
Karadeniz’deki türler üzerine çalışan araştırmacılar, Akdeniz ve Ege’ye özgü türlerin kuzeye geldiğini saptadı. “Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü” Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, “Aydınlık”a yaptığı açıklamada iklim değişimi, insan faktörü gibi etkenlerle kuzeye gelen bazı türlerin Karadeniz’e uyum sağladığını söyledi.

Deniz suyundaki yarım derecelik artışın bile balık davranışlarını etkilediğini belirten Doç. Dr. Mehmet Aydın, “Havaların soğumaması nedeniyle balık sürülerinin davranışları da değişiyor. Örneğin Aralık ayında bile Karadeniz’de göremeyeceğiniz palamutu bu yıl Ocak ayında görüyoruz. Palamut beslenme amaçlı göç ediyor. Denizde istavrit yavrusu, çaça balığı olduğu için palamutlar da kaldı. Yıllardır palamutta böyle bir şey görmemiştik” dedi.

Karadeniz’de 1950’lerde yaklaşık 160 balık türünün saptandığını söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Buna 25 balık türü eklendi. Artışın nedenini yalnızca iklim değişimine bağlamak doğru olmaz. Farkındalık arttı. Çalışmalar yoğunlaştı” dedi. Aydın, Akdeniz balıklarının Karadeniz’e gelmesinde ticari gemilerin de rolü olduğunu söyledi. Aydın şöyle konuştu: “Gemiler, Akdeniz’de yükünü boşalttıktan sonra ağırlık merkezini aşağıya çekmek için su tanklarının deniz suyu ile dolduruyor. Karadeniz’de yük alacağı zaman bu suyu boşaltıyor. Bıraktığı suyun içinde küçük balıklar, balık yumurtaları da oluyor. Onlar suya uyum sağlıyor ve çoğalıyor. Deniz trafiğinin artmasını da bu değişimin nedenleri arasında saymak gerek.”

Hamsimizi Fabrikalar Yiyor

Son birkaç yıldır, Karadeniz’in simgesi hamsinin fiyatı yüksek. Doç. Dr. Mehmet Aydın, balık yağı ve balık unu fabrikalarının hamsiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Aydın, “Türkiye’deki firmalar, Ukrayna’da fabrikalar kurdular. Geçen yıl 100 bin ton hamsi avlamışlar. Onların avladıkları hamsiler, 12 ay sonra bizim burada tüketeceklerimiz. Biz yılda 300 bin ton hamsi avlıyoruz. Fabrikalar, bizim bir yıl sonra tüketeceğimiz hamsiyi daha küçükken talan ediyor” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 14.01.2018, Pazar (Özlem Konur Usta)