13.12.2017 / 1725 Tüp Kobra Yılanı Zehri Yakaladı


“İstanbul Emniyeti”nin düzenlediği operasyonla bin 725 tüp kobra yılanı zehri ele geçirildi.
Kobra Zehirleri
Operasyon, ulaşılan miktar nedeniyle Türkiye tarihindeki en büyük operasyon sayılıyor. Kimyasal silah, kozmetik, sağlık sektörlerinde kullanılan zehri satmaya çalışan bir kişi yakalandı. Ele geçirilen zehrin piyasa değerinin 30 milyon TL olduğu öğrenildi.

Son aylarda kobra zehri ticareti yapan şüphelilere Trabzon, Tokat, Ankara, Niğde ve İstanbul’da operasyonlar düzenlendi. “İstanbul Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi”, kentteki ikinci operasyonu 11 Aralık’ta yaptı. İhbar üzerine çalışma başlatan “Emtia Kaçakçılığı Büro Amirliği Ekipleri”, Bahçelievler’de şüpheli E.Ç.’nin içinde olduğu aracı durdurdu. Araçta yapılan aramada bin 725 tüp içinde kobra yılanı zehri ele geçirildi. Zehirlerin tüplere panzehirleriyle beraber konulduğu görüldü. Şüphelinin zehri satmak için bazı firmalarla ve şahıslarla temasa geçtiği öğrenildi. Şüphelinin bağlantılarına ilişkin çalışma başlatıldı. Türkiye tarihinde ilk kez bir operasyonda sözkonusu miktarda zehrin ele geçirildiği belirtildi.

Kimyasal silah sanayisinden sağlık sektörüne kadar farklı alanlarda kullanılan zehrin ticaretinin son aylarda artış göstermesi dikkat çekti. Tek damlasıyla bir fili sekiz saniyede öldürebilen zehir, “dünya üzerindeki ikinci derecedeki etkili zehir” olarak biliniyor. Yılan zehirleri damar daraltıcı ve kanamayı durdurucu ilaç yapımında, sara hastalığı ile eklem iltihaplanması tedavisinde kullanılabiliyor. Kanser hastalarına verilen kemoterapi ilaçlarının içinde de yılan zehri bulunuyor.

Aydınlık Gazetesi - 13.12.2017, Çarşamba (Irmak Mete)