13.10.2017 / Önce İklim Vurdu Şimdi de Hükümet


Hastalık ve iklim koşullarının kötü olması nedeniyle kayısıdan umduğunu bulamayan Malatyalı üretici tütüne yöneldi. Hükümetin kıyma tütün satışına yönelik düzenlemesi yasalaşırsa üreticiye ikinci darbe olacak.
Önce İklim Vurdu Sonra Hükümet
Tütün üreticilerininin tepkisine neden olan torba yasadaki düzenleme “TBMM Komisyonu”nda görüşülürken Malatya Akçadağ’da üreticilerin nabzını tuttuk. Hasad zamanı konuştuğumuz üreticiler, bırakın yasaklamayı tütüne daha çok destek verilmesini bekliyorlar. Kayısıdan ağzı yanan Akçadağlı üreticiler son yıllarda tütüne yönelmek zorunda kalmışlar. Zaten kayısıdan umduğunu bulamayan üretici, kıyılmış tütüne getirilmesi planlanan yasakla ikinci darbeyi alacak.

Tütün üreticisi, Malatya milletvekillerinin de kendilerine sahip çıkmadığını, aslında Malatya gibi tarım alanlarının geniş alanda sahipsiz kaldığını belirtiyorlar. Malatyalı üreticilerin tütüne yönelik düzenlemeye tepkisi şöyle:

Başka Geçim Kaynağımız Yok

Erdoğan Kargun: Kayısıya alternatif tütün ektik, hükümet yasaklamaya çalışıyor ama biz üretim yapmaya ve tütün ekmeye devam edeceğiz. Başka geçim kaynağımız yok. Kayısımız para etmedi, üç tüccarın eline düştük, tüccar keyfine göre kayısı alıyor.

Birol Çirkin: İnsanlarımızın geçim kaynağı tütün ve kayısı. Birisi sahipsiz ve fiyat düşüklüğünden elimizde kaldı. Tütüne yöneldik. Tütün yasaklanırsa bu insanlar aç kalacak. Ben muhtar olarak, birçok insanın hiçbir şey yapacak konumda olmadığını iyi biliyorum. Torba yasası ile yasak konuluyor, bu doğru değil, kaldırılsın. 2019’da seçimler var, bize yine gelecekler. Tütün ekicilerinin oyları ile Ankara’ya gidenler bunun hesabını veremeyecekler. Bunun hesabını ağır ödeyecekler.

Günay Durmuş: Tütün zor iş, çapa, sulama, şimdi ise iplere takıyoruz. Bizler geçinmek zorundayız. İş güvencemiz yoktur. Çocuklarımız okula gidiyor, ihtiyaçlarımız var, bir şeyler kazanmak zorundayız. Madem tütünü yasaklıyorlar, o zaman bize bir iş imkanı sunsunlar. Nasıl geçineceğiz?

Köylü Ne Yiyecek Nasıl Yaşayacak?

Paşa Çoban: Benim devletten beklentim kalmadı. Benim umudum kayısı ve tütündür. Kayısı para etmedi, tütüne yöneldim. Tütünde yasaklanırsa ben ne yiyeceğim? Pancar yok, tütün yok, kayısı yok, buğday yok, köylü ne yiyip, nasıl yaşayacaktır?

Songül Kargun: Bizim işimiz kayısıya bağlıydı. Onun olmaması ölümümüz demektir. Kayısı olmayınca mecburen tütün ekmek zorunda kaldık. Bahçelerimiz kurudu bunu dile getiren yok, kayısı para etmiyor. Köylü ne yapacağını şaşırdı, Malatya’nın sahibi yok.

Saniye Üzmez: Kayısımız para etmeyince biz tütüne yöneldik, tütün ise torba yasasına takıldı. Üreticinin yine eli koynunda kaldı. Halimiz bu, ne yapacağız, ne yapabiliriz? Bize bir yol, yordam göstersinler, mazotu düşürsünler.

Aydınlık Gazetesi - 13.10.2017, Cuma (Hüseyin Güler)