13.10.2014 / Jeoloji Mühendisleri Odası 3. Havaalanı Raporu: İstanbul'un Ölüm Fermanı


“Jeoloji Mühendisleri Odası”
nın raporunda İstanbul’a 3. havaalanı için seçilen bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı vurgulandı. Raporda bölgenin ekolojik yapısına, rüzgar durumuna ve orman olmasına dikkat çekildi.

İstanbul'un Ölüm Fermanı 

“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi” “3. Havaalanı” için seçilen bölgeyi çevre jeolojisi açısından analiz etti. Oda tarafından hazırlanan raporda, “Havaalanının bu bölgede yapılması, bölgenin ekolojik yapısını bozmakla kalmayacak İstanbul’un havasının, suyunun, doğal iklim yapısının da bozulmasına hatta yok olmasına neden olacaktır. Bilimsel verilerin ve İstanbul’un kuzeyinin yapılaşmaya açılması, rant amaçlı hareket edildiğinin düşünülmesine yol açmaktadır” denildi.

 

Yılda Bir Milyon Kuş Geçiyor

 

Raporda, “İstanbulluların çoğu, havaalanı yeri olarak seçilip-onaylanan bu bölgenin, dünyanın sayılı kuş göç yollarından birinin içinde kaldığının ve yılda bir milyonun üzerinde kuşun bu bölgeden geçtiğinin ya da Karadeniz kıyısının sis kuşağının bu bölgeyi de kapladığının farkında bile değiller. Yanı sıra, bölgenin ekolojik yapısı, bölgeye ait rüzgar durumu, proje sahasının büyük bir kısmının orman arazisi olması, bölge halkının tarım ve hayvancılıkla geçinmesi gibi nedenler de bölgenin yapılaşmaya açılmaması gerektiğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

 

2.5 Milyar Metreküp Dolgu

 

Proje için seçilen alanın terkedilmiş kömür sahası olduğunun hatırladığı raporda, “Bölgede 66 adet irili ufaklı yapay göl oluşmuştur. Özellikle büyük göllerin tabanındaki 6.5 metreye kadar varan kalınlıkta balçık; geniş yüzey alanlarına sahip suya doygun sedimanlar ve gevşek malzemelerden oluşmuş maden atık yığınları zeminin tehlikeli özelliklerinden birkaçıdır” denildi.

 

Uluslararası nitelikteki havaalanlarının pistleri için kabul edilebilir pist eğimi sınırının neredeyse sıfıra yakın olduğunun vurgulandığı raporda, “3. Havaalanı için seçilmiş alanda söz konusu eğimi sağlamak için çok büyük miktarlarda dolgu yapma ve tepeleri tıraşlama zorunluluğu vardır. Zeminin çok zayıf olması çok büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu zeminin bu kalın dolguyu çökmeden taşıması ancak çok özel uygulamalarla olanaklıdır. Bu tür uygulamaları bu kadar büyük bir alanda gerçekleştirmek ise ancak masa başında olanaklıdır” denildi.

 

Raporda, “Kuzey Ormanları”nın İstanbul’un yeni taşocakları olacağı kaydedildi: “Üçüncü havaalanı inşaatı için çok önemli miktarda taş/kaya dolgu malzemesine ihtiyaç duyulacaktır. Bu talebi karşılamak için en uygun alan ne yazık ki İstanbul’un kuzeyinde, Kemerburgaz-Göktürk batısındaki ve Kilyos’un güneybatısındaki ‘Kuzey Ormanları’dır. Bu İstanbul’un ölüm fermanı olacaktır.”

 

Son Su Havzasını Kaybedecek

 

Raporda ayrıca, bölgeye havaalanı yapılması durumunda İstanbul’un en son su havzasını kaybedeceği de belirtildi: “Karadeniz sahili boyunca ‘Kuzey Ormanları’nın kapladığı alanlardaki sedimanter kayalar kırıklı-çatlaklı-boşluklu yapılarından dolayı yeraltı sularının beslenim, dolaşım ve depolanmasını sağlayan önemli akifer kayalarıdır. Bu kayalardan sızan yağış suları ‘Durusu’ (Terkos), ‘Küçükçekmece’ ve ‘Büyükçekmece’ göllerini, kaynakları ve barajları beslemektedir. ‘3. Havaalanı İnşaatı’nda bir yandan zemin iyileştirmede kullanılacak kayaları temin amacıyla yeni taş ocakları açılması, diğer yandan havaalanı ve yol inşaatları nedeniyle onlarca kilometre kare alanın betonlaşması, akifer sistemi geri dönüşümü olmayacak şekilde tahrip edecek; göller, kaynaklar ve barajlar yeraltı suyu ile beslenemediği için zaman içinde kuruyup, yok olacaktır.”

 

Aydınlık Gazetesi - 13.10.2014, Pazartesi