13.04.2017 / Kitap Sevdalısı Balıkçı


Zonguldak’ın “Kozlu İlçesi”nde 10 yıldır balıkçılık yaparak aile ekonomisine katkıda bulunan 2 çocuk annesi Kadriye Bilgili, hayatının vazgeçilmezi olarak gördüğü kitap okuma alışkanlığını, rızkını aramak için açıldığı denizde ve balıkları sattığı tezgahta dahi sürdürüyor. 33 yaşındaki Bilgili, balıkçılık mesleğindeki yoğun temposuna rağmen bulduğu her fırsatta kütüphaneye gidiyor. Kitap okuma alışkanlığının kütüphane ile başladığını belirten Bilgili, İstanbul’da ikamet ettiği dönemde evlerinin küçük olduğunu, ders çalışma ortamı olmadığı için kütüphaneye gittiğini anlattı.
Bilgili, Kadriye
Kadriye Bilgili şunları kaydetti: “Müşterinin ne zaman gelip gittiği belli olmayan bir iş balıkçılık. Fırsat buldukça balıkçı dükkanından kütüphaneye kaçıyorum. Eşim kayıkla balığa çıkıyor. Geri kalan zamanlarımda ise O’nunla denize açılarak yardımcı oluyorum. Kayıkla denize çıktığınızda, bir veya iki saat değil, çok uzun süre bekliyorsunuz. Yanımda kitap getiriyorum, boş vakitlerimi değerlendirmek için… Orada da eşimle okuyoruz, okuma alışkanlığımı eşime de aşılamaya çalışıyorum. Fırsat buldukça üzerimdeki önlüğü bile çıkarmadan koşa koşa kütüphaneye gidiyorum” diyen Bilgili, “Kütüphane müdürümüz bahsetti, ben farkında değildim. ‘Balık kokusu sarmış, bu koku nereden geliyor?’ diye sormuş. Balık kokusuna belki alıştık ama yeni kitap kokusu çok farklı” diyor.

Bilgili, “Televizyon dizilerindeki oyuncuları ellerinde kitap okurken veya çocukları kütüphaneye götürürken görmüyoruz. Kitap okuma alışkanlığı, ufak da olsa izleyiciye yansıtılabilir” diye konuştu.

Aydınlık Gazetesi - 13.04.2017, Perşembe