13.04.2017 / Cennet Koy Şeyhlere Yat Limanı Oluyor


Cumhurbaşkanları ve misafirleri için dinlenme yeri olarak kullanılan Marmaris’teki “Okluk Koyu” 170 metre uzunluğunda yatlar için yanaşma limanına dönüştürülüyor. “Okluk Koyu”na lüks yatlar için 2 yat yanaşma yeri, 2 iskele, plaj ve dolgu alanı yapılacak…
Cennet Koy
Türkiye’nin 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yaz tatillerini geçirdiği, bir süre önce yıkılan “Muğla Marmaris Okluk Koyu”ndaki konutun yerine yapılması planlanan “Cumhurbaşkanlığı Konukevi” için kurulan şantiyeler çalışmaya devam ederken cennet koyla ilgili yeni bir talan kararı açıklandı. “Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi Dolgu ve İskele Projesi” adıyla “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği” tarafından hazırlanan projeyle doğal SİT alanı da olan “Okluk Koyu”na lüks yatların yanaşması için 2 yat yanaşma yeri, 2 iskele, plaj ve dolgu alanı yapılacak.

“Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi Dolgu ve İskele Projesi”nde yer alan bilgilere göre; 113 bin 443 metrekare proje alanı içerisinde 15 bin 295 metrekare yat yanaşma yeri ve 10 bin 996 metrekare dolgu alanı yapılacak. 30 milyon lira harcanacak proje kapsamında iki de iskele yapılacak. Birinci yanaşma yeri, “süper” boyutta olan yatlar için inşa edilecek ve 170 metre uzunluğunda, 18,3 metre genişliğinde olacak. “Mega” boyuta sahip yatlar için tasarlanan ikinci yanaşma yeri ise 2, 50 metre uzunluğunda ve 10,5 metre genişliğe sahip olacak.

“Okluk Koyu”nun yat limanına dönüştürülme projesini “Marmaris Çevrecileri Derneği” Başkanı Ahmet Kutengin’e sorduk. Kutengin, “Aydınlık”a yaptığı açıklamada; “Okluk Koyu”nda yatırıma karşı olmadıklarını, ancak doğaya zarar verilmesi halinde her türlü çalışmanın karşısında olacaklarını söyledi.

Şantiye Alanına Set

Turgut Özal’ın yıkılan konutunun yerine şu an bölgede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir konut yapıldığını ancak alanının tamamen halka kapatıldığını belirten Ahmet Kutengin şöyle konuştu: “Okluk Koyu’na yapılmak istenen konukevi için şantiye çalışmalarının başladığı epey zaman oldu. Ama uzaktan da olsa şantiye alanında neler yapıldığını göremiyoruz. Hem karadan hem denizden nöbetçiler konulmuş her yere. Halk alanı görmesin diye yüksek bir duvarla set çekilmiş bir durumda. Sadece çalışan makineleri ve şantiye binalarını gördük. Şimdiden ürktük. Çevreci olarak endişemiz, alana kurulan şantiyenin büyüklüğünden çıkarım yaparak tesisin büyüklüğü ve doğaya vereceği zarardır. Bu bağlamda inşaat sona erene kadar izin verildiği ölçüde burayı takibe alacağız neler olup bittiğini sonuna kadar izleyip, takipçisi olacağız. Burada yapılacak bir tesisin doğaya zarar vermeden yapılıp, devlet erkanı ya da yabancı misafirlerin buraya gelip Marmaris’i tanıyacak olmalarından şikayetçi değiliz. Açıklanan yeni projede alanda doğaya zarar verecek projelerin yapılacağını görüyoruz. Burası cennet gibi bir koy. Zarar verildiği ölçüde tepkimizi gösterip ‘Okluk Koyu’nu korumak için elimizden geleni yapacağız.”

Bazı Yatların Sahipleri

“Okluk Koyu”na demirleyebilecek yatların sahipleri dikkat çekiyor. “Azam” isimli en büyük yat Abu Dabi Şeyhi Khalifa bin Zayed al Nayan’a ait. “Eclipse” yatıyla Rus milyarder Roman Abramoviç ikinci, 162 metrelik yatla Dubai Şeyhi El Maktum üçüncü sırada…

“Ticari Amaçlı Bir Proje”

“Muğla Çevre Platformu” içerisinde yer alan Avukat Necmettin Yankol da bu projenin tamamen ticari amaçlı bir proje olduğunu “Aydınlık”a değerlendirdi: “Bu bölge birinci derece doğal SİT alanı. SİT özelliği kaldırılmadan bu alanı imara açmak hukuka aykırı bir işlemdir. ‘Okluk Koyu’ için hukuki olarak dava açma süreci başlamadı. Başlar başlamaz dava açıp doğaya zarar verecek yat limanı projelerine engel olacağız. Vatandaşlara iskele yapım izni 5 metre eninde 20 metre boyundadır. Açıklanan projede 170 metrelik liman yapımı söz konusudur. Tamamen ticari amaçlı bir adım. Yapılan her türlü faaliyet kurumlardan izin almadan yapılıyor. Bölgenin doğal güzelliği değiştirilmeye, yok edilmeye çalışılıyor.”

Aydınlık Gazetesi - 13.04.2017, Perşembe