13.03.2016 / Köylü Merasının Peşini Bırakmadı


Danişmentliler mera olarak kullandıkları arazinin imara açılmaması için sürdürdüğü direnişe “Bursa Büyükşehir Belediyesi”ne yürüyerek devam etti. Köylüler “etüt çalışması”nın durmaması halinde Ankara’ya gidecek.

Direnişteki Köylüler 

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı “Danişment Köyü”, yüzlerce yıldır mera olarak kullandıkları ve 1950’lerde satın aldıkları meraları için dün yine yollardaydı. Köylüler Karacabey Belediye Başkanına dertlerini anlatamayınca, bu kez “Bursa Büyükşehir Belediyesi”nin yolunu tuttu. Köyden hareket eden 4 otobüs dolusu köylüye, özel araçlarıyla giden Danişmentliler eşlik etti. Bursa’da da, Karacabey’in diğer köylerinden gelen grup, otobüsleri karşıladı.

 

Dün saat 11.00’de otobüslerle Karacabey’den hareket eden grupta bir otobüste sadece kadınlar ve yanlarında çocukları vardı. Diğer otobüslerde de kadın-erkek, genç-yaşlı Danişment köyü ahalisi Bursa’ya yola çıktı.

 

Bir İmzaya Bakıyor

 

Saat 13.00’te Bursa kent meydanında diğer Karacabeyli köylülerle buluşan gruba “CHP”, “MHP”, “DSP”, “Vatan Partisi” ve “Karacabeyliler Derneği” üyeleri de destek oldu. Büyükşehir Belediye binasına doğru yürüyen köylülere vatandaşlar korna çalarak destek verdiler. Meralarının peşinde Bursa’ya gelen halk, “Meraya uzanan eller kırılsın”, “Alın mahallenizi verin köyümüzü”, “Başkan istifa”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarıyla “Büyükşehir Belediye Binası”na yürüdü.

 

Burada basın açıklaması yapan köy muhtarı Necmettin Zarif “Dedelerimizin parasını ödeyerek aldığı yerin mera olarak kullanılmasına devam edilsin. ‘İl Tarım Müdürlüğü’nün mera vasfı taşımaktadır’ raporunun imzalanmasını istiyoruz.” dedi. Zarif, Belediye Başkanı bu belgeyi imzaladığı an konunun çözüleceğini, ancak “AKP”li başkanın imza atmakta direttiğini söyledi.

 

“Karacabey Derneği” Başkanı Yüksel Ceylan da konuşmasında, “Biz meramızı geri istiyoruz. Bunun için her türlü mücadeleyi vermeye hazırız” dedi. Ardından kitleye hitap eden “Vatan Partisi Karacabey İlçesi” Başkanı Ahmet Aygün Ata, “Meralar bizimdir bizim kalacak. Bu uğurda ne bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz. Ülke hayvancılığına zarar vermekten öteye gitmeyecek bu rant sistemine karşı direneceğiz.” diye konuştu.

 

“Bursa Büyükşehir Belediyesi” Başkanı Recep Altepe ise, Danişment köylülerinin geleceğini bildiği halde ne binada görüldü ne de bir yanıt verdi. Başkan dışında herhangi bir yetkili de ortalıkta görünmedi.

 

Danişment köylüleri, iş makineleri etüt çalışmasını durdurmadığı takdirde, Ankara’ya yürümeyi düşünüyor.

 

Aydınlık Gazetesi - 13.03.2016, Pazar