12.07.2015 / Çare Havva Ana


Karadeniz’de yapılmak istenen “Yeşil Yol”a karşı doğalarını savunan köylüleri jandarma yaka paça sürükledi. “Fırtına İnisiyatifi”nden Evrim Güney: “Burası bir dünya değeri...”

Havva Ana 

Karadeniz bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki “Yeşil Yol Projesi Güzergahı”nda yer alan “Fırtına Vadisi”nde dün de direniş vardı. Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde yol projesi için iş makineleri sokulan “Samistal Yaylası”nda nöbet tutan halkın direnişini engellemek isteyen jandarma direnen kadınları yaka paça yerlerde sürükledi.
Direnen yurttaşlar yol yapımı için getirilen iş makinesinin önüne geçerek çalışmaları durdurup nöbete başlamıştı. Dün nöbette bulunan yurttaşlara direniş alanında jandarma saldırdı. Köylüler yaka paça sürüklenerek direniş alanından çıkarılmaya çalışıldı. Kadınların başı çektiği direnişte iş makinelerine geçit verilmeyeceği belirtildi.

 

“Hedef Talan”

 

“Fırtına İnisiyatifi”nden Evrim Güney şu ifadeleri kullandı: “Yeşil Yol Projesi ile talana açılmak istenen bir coğrafya var. ‘Kavrun Yaylası”nda biz yol çalışmalarını durdurabildik. ‘Samistal Yaylası’nda şu an devletin tüm kademeleri seferber oldu. Bizim ulaşım hakkımızı, protesto hakkımızı engelliyorlar. İki gündür bu yaylanın yolu iş makineleriyle kapatılarak yukarıya çıkmamızı engellediler. İnsanların yukarıya ulaşmasından çok korkuyorlar, o yüzden yolları kapatıyorlar. Bu proje şeffaf değil, halk bilgilendirilmedi. ‘Fırtına Vadisi’ bir milli park, bir dünya değeri, tüm bu yönleri göz ardı edilerek bu proje dayatılıyor.”

 

Destek Çağrısı

 

“Fırtına İnsiyatifi” yaptığı açıklamada tüm Türkiye’den destek beklediğini belirtti. “Birleşik Haziran Hareketi (Haziran) Rize Meclisi” de yaptığı açıklamada birlikte mücadeleyi büyütmek için bugün saat 13.00’de “Rize Cumhuriyet Meydanı”nda toplanacak. Haziran, “Havva Ana’nın, Yurttaş Kazım’ın doğasına sahip çıkıyoruz” diyecek.

 

BirGün Gazetesi - 12.07.2015, Pazar