12.04.2016 / Çaldağı’nda Ağaç Katliamına Mahkeme ‘Dur’ Dedi


“Manisa 2. İdare Mahkemesi”,
Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki “Çaldağı”nda nikel madeni çıkaran şirketin çalışmalarını yürütmek için dayandığı “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu”nun iptaline karar verdi.

Çaldağı 

“CHP” Manisa Milletvekili Nazım Nurlu dün konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Nurlu, “Çaldağı”nda bugüne kadar 250 bin ağacı kesildiğini vurgulayarak “Nikel madenini ayrıştırmak için kullandığı sülfürik asitle çevreyi kirletecek olan maden şirketinin aldığı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun ‘Manisa 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesi, Turgutlu halkı ve bizler tarafından memnuniyetle karşılanmıştır” ifadesini kullandı. “ÇED Raporu”nun iptal edilmesi kararının, vahşi madenciliğe karşı önemli bir kazanım olduğunu belirten Nurlu şunları söyledi:

 

Yüzbinlerce İnsanın Geçim Kaynağı

 

“Maden şirketine ve aldığı ‘ÇED Raporu’na onay veren Bakanlık kararına karşı açılan davanın kazanılması ‘TURÇEP’, ‘EGEÇEP’, ‘TEMA Vakfı’, Meslek Odaları ile ‘CHP’nin ve hepsinden önemlisi Turgutlu halkının 10 yıllık mücadelesindeki haklılığı ortaya koymuştur.

 

‘CHP’ olarak, bölge halkı ile birlikte vahşi madenciliğe karşı mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü ‘Gediz Ovası’nda toprağın üstü daha değerlidir ve yüzbinlerce insan geçimini tarımdan sağlamaktadır. Kesilen 250 bin ağaç ve madende kullanılacak 18 milyon ton sülfürik asit bölgeyi yaşanabilir bir yer olmaktan çıkaracaktır.

 

10 yıl önce başlatılan mücadele aynı kararlılıkla devam edecektir. İl ve ilçe örgütlerimiz, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla beraber mücadeleyi büyüteceğiz ve Turgutlu’nun geleceğinin karartılmasına asla izin vermeyeceğiz.”

 

Nurla, açıklamasında, başta “Çaldağı”ndaki ağaç katliamını Türkiye’nin gündemine taşıyan eski “CHP” milletvekili Hasan Ören olmak üzerine, “TURÇEP”, “TEMA”, meslek odalarına ve geleceğine sahip çıkan Turgutlu halkına teşekkür etti.

 

Aydınlık Gazetesi - 12.04.2016, Salı