12.03.2016 / Danişment’te Köylüler İsyanda


Tarlalarımızdan Elinizi Çekin!

Danişment'te Köylüler İsyanda 

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı “Danişment”te, köylüler mera olarak kullandıkları arazilerini imara açtırmamak için bayrak açtı.

 

Bölgeye üçüncü kez gelen “etüt araştırmacıları”, dün de köylülerin direnişiyle karşılaştı. Dertlerini “Karacabey Belediyesi” Başkanı’na anlatamayan köylüler bugün saat 13.00’de “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi” önünde toplanacak. “Danişment”te, bu hafta çalışmalara başlayan “Etütçü” şirketin yanlarında çok sayıda jandarma ekip ve aracının güvenlik sağlaması tepkiyle karşılandı. Jandarmayı görünce ağlamaya başlayan 4 yaşındaki bir kız çocuğunu susturmaya çalışan annesi, “Çocuklarımız devletin güvenlik gücüne karşı korku beslememeli. Jandarma, şirketin değil köylünün güvenliğini, köylünün merasını korumalı” diye isyan etti. Danişment köylüleri, Karacabey’in “AKP”li belediye başkanına giderek mera alanlarında yapılaşma istemediklerini, topraklarına sahip çıkılmasını istedi. Belediye Başkanı Ali Özkan, önce köylü temsilcisi grubu kabul etmedi, ancak kalabalığın toplanması üzerine, köylülere “Sizin istemediğiniz bir şey yaptırmayız. Ama bırakın etüt araştırmamızı yapalım” dedi. Başkanın bu tutumu, köylüleri yatıştırmaya yetmedi. Aralarında oluşturdukları bir grup, “Büyükşehir Belediye Yasası”yla alt üst olan köy arazilerinin yeniden köye devredilmesi için yasal yollara başvurmak üzere çalışmalara başladı.

 

Vatan Partisi: Meralar Halkın

 

Mera olarak kullanılan 819 dönüm arazide iş makinelerinin etüt çalışmasına girişmesine bir tepki de “Vatan Partisi”nden geldi. “Artık elinizi köylerimizden, meralarından, tarlalarından çekin” diyen Karacabey İlçe Başkanı Ahmet Aygün Ata, açıklamasında “AKP”li yöneticilerin sözlerini tutmadıklarını dile getirdi. Ata, “Büyükşehir yasası ile oluşan durum için ‘AKP’li yöneticiler verdikleri sözün arkasında durmalı. Yasa ile birlikte tümünü satarak gelirsiz bıraktığınız ülke bütçesinin açıklarını kapatmak üzere bu kez üreten çiftçimizin tarlasına, merasına göz koydunuz. Danişmentliler, yüzyıllardır bu alanı hayvanlarını yaymak, otlatmak için kullandı. 1950’li yıllarda yine aynı amaçla kullanılmak üzere köyümüz burayı satın aldı. Ancak bu hakkı ellerinden almaya kalkışmanız Danişment için yararlı bir çalışma değildir” dedi. Ata, bu süreçte partisinin “Danişment”teki hukuksuz uygulamalara karşı duracağını, hukuk bürosu ve tüm olanaklarıyla yurttaşların yanında olacağını duyurdu.

 

Aydınlık Gazetesi - 12.03.2016, Cumartesi