12.02.2017 / 200 Balina Daha Sahile Vurdu


Tarihinin en büyük “kıyıya vurma” vakalarından birini yaşayan Yeni Zelanda’da, geçtiğimiz gün 400 balinanın kıyıya vurmasının ardından dün de aynı bölgenin kuzeyinde 200 balina sahile vurdu.
Balina Kurtarma
“Sahil Güvenlik Görevlileri” ve yüzlerce gönüllünün balinaları hayatta tutabilmek için seferber olduğunu açıklayan Yeni Zelandalı yetkililer, söz konusu olayın, 400 balinanın sahile vurduğu “Golden Bay Kumsalı”nın 11 kilometre kuzeyindeki “Farewell Spit Plajı”nda yaşandığını açıkladı. Karaya oturan balinaların deniz yükselinceye kadar hayatta kalabilmesi için sahil koruma görevlileri ve gönüllüler tarafından balinaların üstlerine ıslak örtüler serilip kovalarla su döküldü. Kurtarılan balinaların karaya geri dönmemesi için suda insan zinciri oluşturuldu. Yeni Zelandalı yetkililer, geçtiğimiz gün sahile vuran 400’den fazla balinanın yaklaşık yüzde 70’inin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Balinaların karaya oturmasının sebebi henüz bilinmiyor ancak uzmanlar iki yaygın teori üzerinde duruyor. Bunlardan birincisi balinaların avlarını sığ sulara kadar kovalaması ve denizin çekilmesiyle geldikleri bölgeye dönememesi, diğeri ise balinaların gruplarındaki hasta bir balinayı korumaya çalışmaları olarak açıklanıyor.

Gazete Vatan - 12.02.2017, Pazar