11.11.2015 / Kamilet Vadisi’nde İkinci HES’e Onay


Artvin’in Arhavi ilçesinde 11 bin bitki türü ile Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitlilik gösteren havzası özelliğini taşıyan ve 3 yıldır yapımı süren “Kavak Hidroelektrik Santral Projesi”ne karşı mücadele verilen “Kamilet Vadisi”nde, yapımı planlanan hidroelektrik santral sayısı 2’ye çıktı.

Kamilet Vadisi 

“Orta HES” adı verilen yeni proje için hazırlanan imar izni, “Artvin İl Genel Meclisi” tarafından “Ak Parti”li üyelerin oy çokluğu ile onaylandı. “Kamilet Vadisi”nde “MNG Holding” tarafından yapımı planlanan ve “Orta HES” adı verilen proje için “Artvin İl Genel Meclisi”, yasanın şart koştuğu sondaj çalışması yapılmadan hazırlanan jeolojik etüt raporu ile projenin regülatör ve ana yapılarına imar izni için onay verdi. Bu gelişme çevrecilerin tepkisine neden oldu. “ADOKOP Arhavi Doğa Koruma Platformu” sözcülerinden Leyla Öncel yapılacak olan “Orta HES” ile “İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü”ne dilekçe yazdıklarını belirtti. Jeoloji ve jeoteknik etüt raporu öncesinde regülatör ve santral inşa edilecek alanlara müdürlüğün teknik elemanları tarafından inceleme gezisi yapılıp yapılmadığını ve gezi olduysa hangi tarihte yapıldığını öğrenmek istediklerini belirten Öncel şunları söyledi:

 

“Birinci HES durduruldu. Eğer ‘Orta HES’ yapılırsa bakanlığın onlara tekrar lisans verip hamle yapmayacakları net değil. Vadi korunması gereken bir alan. Endemik bitki türlerinin, hayvan türlerinin olduğu, sağlıkla ilgili, ilaç yapımıyla alakalı her şeyi barındıran biyolojik bir alan... Mutlaka korunması gerekiyor. ‘Orta HES’ yapılırsa yukarıdan aşağıya doğru ineceği için vadiye zarar verecek. O inşaat yukarıdan aşağıya doğru iniyor suyun önünü kestiği zaman vadiye su gelmeyecek ve vadi yıpranacak. O gerekçeyi kabul etmiyoruz, karşıyız ve direneceğiz.”

 

Aydınlık Gazetesi - 11.11.2015, Çarşamba