11.09.2017 / ‘Zehirli Yumurta’ya Açıklama İstediler


“Tüketici Hakları Derneği” Başkanı Turan Çakar “zehirli yumurta” konusunda “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı”ndan açıklama yapmasını istedi. Turan Çakar, “Türkiye’de zehirli yumurtaya rastlandığı” iddiaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye’de bulunmuyor demesine rağmen, ‘AB Komisyonu Sözcüsü’ tarafından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkedeki yumurtalarda zehirli ve yasaklanmış olan ‘Fipronil’ maddesinin bulunduğu açıklandı” dedi.
Yumurta
Hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı olan “Fipronil” maddesinin hayvanlarda kullanımının yasak olduğunu kaydeden Çakar, “Eğer, bu madde kullanılırsa, hayvanların bu maddeyle temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen ‘Fipronil’ maddesi yumurtalara da bulaşabiliyor. ‘Dünya Sağlık Örgütü’ bu maddeyi ‘orta derecede tehlikeli’ olarak tanımlamış ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve troid bezlerinde de ciddi etkileri olabileceğini belirtmiştir” ifadelerini kullandı.

Çakar şunları söyledi: “Tüketicilerin evrensel haklarından olan ‘Doğru Bilgilenme Hakkı’ ile ‘Sağlık Hakkı’na saygı gösterilsin. Biz tüketiciler olarak ‘Fipronilli’ yumurta yemek istemiyoruz. İvedilikle, tüm Türkiye’de yoğun bir denetim başlatılsın. ‘Fipronil’ analizlerine ağırlık verilsin. Yumurtalarda yapılacak analizler sonucunda ‘Fipronil’ maddesinin görülmesi durumunda, hiç zaman geçirilmeden kamuoyuna açıklama yapılsın. En kısa sürede doğru olarak ‘Fipronil’ maddesinin varlığı hakkında bilgilendirilmek istiyoruz. Tüketicilerin bilgilenme hakkı ile sağlık hakkına saygı istiyoruz.”

Aydınlık Gazetesi - 11.09.2017, Pazartesi