11.09.2017 / Şemsi Bayraktar- Reel Sektörün Temeli Tarım


“Türkiye Ziraat Odaları Birliği” (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik hayatın, ticaretin temelinde tarımın olduğunu, bütün ülkelerin, istisnasız, tarımdan çıkan artı değeri kullanarak zenginleştiğini söyledi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, bütün gelişmiş ülkelerin tarımla kalkındığını, kalkındıktan sonra da tarımı ihmal etmediklerini vurguladı. Bayraktar, “Reel sektörün temelinde hangi sektör var? Tarım. İmalat sanayi içinde yer alan gıdanın yanı sıra, çok değişik sektörlere de hammadde sağlamakta, kaynak aktarmaktadır. Milli gelire 52.3 milyar dolar katkı sağlayan tarım, 90 milyar dolara yaklaşan bitkisel, hayvan ve hayvansal ürün üretimiyle, 16-17 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına imkan tanımasıyla, sağladığı 5.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla, çoğunlukla 5 milyonun altına inmeyen yaz aylarında sanayiden fazla olan istihdamıyla, işsizliği 2 puan düşürmesiyle çok daha fazla kıymeti hak ediyor” dedi.

Çiftçimize de İlgi Gösterelim

Sanayiciye sağlanan desteğin tarımdan esirgenmemesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Artık belli oldu ki dünyada savaşlar gıda ve sudan çıkacak. Bunu gören gelişmiş ülkeler, az gelişmiş ülkelerin topraklarına göz dikti. Toprak satın alıp, kiralayıp bu savaştan galip çıkmanın hesabını yapıyorlar. Kendi arazilerine de gözleri gibi bakıyorlar. Bu gerçeği görelim; çiftçimize, tarım sektörüne değer verelim. Tarım sektörünü şaha kaldıralım. Sadece ülkemizi doyurmakla yetinmeyelim, bölgemizin de gıda ambarı olalım. Sanayiye verilen ilgi ve değeri, çiftçimize de gösterelim.”

Aydınlık Gazetesi - 11.09.2017, Pazartesi