11.09.2017 / 3 Bin Yıllık Kale Samanlık Oldu


Mardin’in “Mazıdağı İlçesi”ne bağlı “Gümüşyuva Köyü”nde bulunan “Roma İmparatorluğu” döneminde yapılıp “Bizanslılar”ın da aktif kullandığı “Dermetina Kalesi”, köylüler tarafından samanlık olarak kullanılıyor.
Dermetina Kalesi
“Mazıdağı İlçesi”ne 32 kilometre uzaklıktaki 50 hane ve yaklaşık 500 nüfuslu “Gümüşyuva Köyü”nde bulunan 3 bin yıllık “Dermetina Kale ve Kilisesi”, ilgisizlik sonucu harabeye döndü. 260 metre uzunluğunda ve 150 metre yüksekliğindeki tepe üzerinde 570 metrekarelik alana kurulu “Dermetina Kalesi” için bugüne kadar inceleme yapılmadığı öne sürüldü. Köyün 30 yıldan bu yana muhtarı, 80 yaşındaki Sadun Eken, baba ve dedesinin anlattığı hikayelere dayanarak, kalenin 3 bin yıl önce yapıldığını söyledi.

Türküler ve Ağıtlar

Kalenin kapısının kırıldığını belirten Sadun Eken, şunları anlattı: “Kapısı olmadığı için içerisine sap ve samanlarımızı koyduk. Kalenin girişine de tel ve şişlerden kapı yaparak sahip çıktık. Devlet el atıp restore ederse buraya çok turist gelir. Babamın anlattığına göre 70 at kervanı bu kaleden çıkarılıp sefere çıkıyorlardı. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de çok iyi bilinen bir yerdir. ‘Dermetina Kalesi’ ile ilgili efsane haline gelmiş bir çok masal, şarkı ve türkü vardır. Aşk üzerine, acılar üzerine türküler ve ağıtları vardır.”

Devlet Sahip Çıksın

Geçen yıllara kadar Ermenilerin köye gelip kurban kestiğini ve geceleri kale içerisindeki kilisede uyuduklarını anlatan köylüler, çeşitli tarihlerde Almanya ve İngiltere’den gelen heyetlerin kalede inceleme yaptığını söyledi. Köylülerden 66 yaşındaki Hacı Eken de kale içerisinde 300 metre derinliğinde bir kuyu olduğunu anlatırken devletin buraya sahip çıkmasını istedi.

Aydınlık Gazetesi - 11.09.2017, Pazartesi