11.07.2014 / 'Eti 50 TL'ye Yiyeceğiz'


“Ramazan”
öncesinde et fiyatlarında başlayan yükselişin yem fiyatlarından kaynaklandığı belirtildi. Ette zamların sürmesi beklenirken, fiyatın 50 TL’ye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Yağmur, Murat 

Temmuz ayı itibarıyla et fiyatlarında ciddi oranda artışlar yaşandı. Kıyma ve kuşbaşı etin kilosu 3 ila 5 lira arasında zamladı. Kırmızı etteki durumu konuştuğumuz “Adana Kasaplar Odası” Başkanı Murat Yağmur, canlı hayvancılığın alarm verdiğini söyledi.

 

Et fiyatlarında ciddi oranda artışların yaşanmaya devam ettiğini kaydeden Yağmur, yaşanan sıkıntıların yem fiyatlarının artmasından ve devletin Adana’ya yeterli teşvik vermemesinden kaynaklandığını savundu.

 

Canlı Hayvanda 8 Lira Artış

 

Adana’da yeterli büyükbaş hayvan olmadığını vurgulayan Yağmur, “Özellikle büyükbaş hayvanlar bundan 20 gün evvel kilosu 12-13 liraya kesilirken bugün itibari ile 21 TL’ye çıktı. Bu fiyat vatandaşımıza olumsuz yansıyacaktır. Vatandaşlarımızın yanlış anlamaması için de şunu söyleyeyim. Bu ramazan fırsatçılığı ile yapılan zam değildir. Bu beklenen bir artıştı. Yılbaşına kadar artışlar devam edecektir. Kemiksiz etin kilosunu bundan sonra 50 TL’ye yiyeceğiz'' dedi.

 

Besicilik Mesleği Terk Ediliyor

 

Adana’ya canlı hayvan teşviğinin yapılmamasının besiciliğe başlayanların bir ay sonra mesleği terk etmesine neden olduğunu dile getiren Yağmur, “Ramazan’dan sonra önümüzde ‘Kurban Bayramı’ var. ‘Kurban’da da önemli artış yaşanacak. Canlı küçük baş hayvanın kilosu 15 TL olacak” görüşünü savundu.

 

Asgari Ücretliler Et Yiyemeyecek

 

Asgari ücretle çalışan kişilerin artık et alamayacaklarını anlatan Yağmur, “Bundan 20-25 sene önce ‘Kurban’da koyun kesenleri parmakla gösterirlerdi. Şimdi evine et götürenleri parmakla gösterecekler. Artık asgari ücretliler et alamayacak duruma gelecek. Devletin bir an önce bu işe el atmasını istiyoruz. Şu anki fiyatlarımız koyun eti perakende kemikli 25 TL oldu. Koyun eti kemiksiz 32 lira, dana eti kemikli 21 lira, dana eti kemiksiz bu gün itibarı ile 30 liraya çıktı” bilgisini paylaştı.

 

Yem Fiyatları Çok Yüksek

 

Artışların sebebinin yem fiyatlarının yüksek olması ve devletin güneye bakış açısının yanlış olmasından kaynaklandığını belirten Yağmur, “Sadece ‘Adana Kasaplar Odası’ değil, ‘Etbir’ var, ‘Sonet’ var, ‘Ticaret İl Müdürlüğü’, ‘Ticaret Odası’ gelip hep birlikte konuyla ilgili basın açıklaması yapması gerekirken bir tek kasaplar odasıyla olmaz bu iş. Bizim de bir yere kadar gücümüz yetiyor” şeklinde konuştu. Yağmur, yaşanan fiyat artışlarının yüzde 50’leri bulduğunun altını çizerek, “Yüzde 50 Türkiye’de görülmemiş bir olay, 10 gün içinde canlı hayvan fiyatı yüzde 50 arttı. Bunu ‘Tarım İl Müdürlüğü’, ‘Ticaret Borsası’, ‘Sanayi Ticaret Odası’ başkanımız görmüyor mu?” diye sordu.

 

Aydınlık Gazetesi - 11.07.2014, Cuma