11.03.2018 / Bozayı Köylü Dostluğu Sarıkamış’ı Kalkındıracak


Bozayıların yaşadığı alanlara düzenlenen gözlem turlarına “Kuzey Doğa Derneği” uzmanları rehberlik edecek.
Anne Bozayı Yavrularıyla
“Kuzey Doğa Derneği” Kars’ta bozayıları korumak ve bölgenin kalkınması için ekoturizm projesi başlattı. Turizm firmaları, derneğin uzmanlarının rehberliğinde Sarıkamış’a bozayı gözlem turları düzenleyecek. Sarıkamış’ın 11 köyü projeye dahil edildi. Yerel halk da turistlerin yemek ihtiyaçlarını karşılayacak. Köylüler, yapılan eğitimlerin de katkısıyla artık bozayılara daha çok sahip çıkıyor.

Proje kapsamında, 11 köy, turizm faaliyetinde görev almak istedi. Köylerde eğitim verildi. “Kuzey Doğa Derneği”, turizm şirketleriyle görüştü. İki firma, bozayı gözlem turlarını programına aldı. İlk tur Nisan ayında düzenleniyor. “Kuzey Doğa Derneği” Başkan Yardımcısı uzman biyolog Emrah Çoban “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, “Dernek olarak uzun zamandır misafirlerimize ya da talep edenlere bir program dahilinde bu turları yapıyoruz. Şimdi daha sistemli hale gelecek” dedi. Tura katılmak isteyenlere bozayıların fotoğraflarının nasıl çekilebileceğini, gördüklerinde ne yapmaları gerektiğini, daha uzun süre gözlemleyebilmek için neler yapabileceklerini anlatan bir eğitim verilecek. Ardından hep birlikte araziye çıkılacak ve insanlar orada olmadığında hayvanların neler yaptığını gözlemleyebilmek amacıyla fotokapanlar kurulacak. “Kuzey Doğa Derneği”nin uzmanları eşliğinde bozayıların izleri gözlemlenecek. Çoban, “Dışkısını, ağaçlara süründüyse kıllarını ya da yerde bıraktığı izleri arayıp insanlara onları göstereceğiz. Ertesi gün de kurduğumuz fotokapanı sökecek ve fotoğraflarlara bakacağız” dedi.

Derneğin, turların insanlar için tehlikeli, bozayılar için ise rahatsız edici hale gelmemesi için de önlemleri var. Çoban, “Bozayıları 4-5 kilometre uzaktan dürbün ve teleskopla gözlemliyoruz. İzlerini gördüğümüzde çok tazeyse alanı terk ediyoruz. Turların başında biz olacağımız için hem insanlar için güvenli olmasını sağlayacağız hem de bozayıları rahatsız etmeyeceğiz” diye konuştu.

11 Köyde Eğitim Verildi

Yapılan eğitimlerde 11 köyde bölge halkına önce bozayıların doğaya katkıları anlatıldı. Emrah Çoban eğitimlerin hem köylülere hem de doğaya katkısını şöyle anlattı: “Bir köy yemek hazırlıyor, başka bir köyde çay içiyoruz. Onlara gelir yaratmaya çalışıyoruz. Kendilerine zarar verdiğini düşündüğü hayvanlardan gelir elde edeceğini gören bölge halkı doğayı daha çok koruyor. Özellikle erkek ayılar bu dönemde birbirlerini çok yaralıyorlar. Bir yerlerden düşme ya da karayoluna yakın yerlerde araba çarpmasıyla karşılaşabiliyoruz. Köylüler, bu tür durumlarda eğitimlerde verdiğimiz telefon numaralarından bize ya da ‘Orman Bakanlığı’na haber veriyorlar.”

Aydınlık Gazetesi - 11.03.2018, Pazar