10.10.2016 / Cennet Ya Gidecek Ya Kalacak


Amasra, Türkiye’nin ilk turizm beldelerinden biri. “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yerini aldı. Fatih Sultan Mehmet’in fethi sırasında görünce yanındaki hocasına “Lala, dünyanın gözü bu mu ola” diye sorduğu cennet beldemiz 7 yıldır “Termik Santral” tehdidi altında. Amasralılar durdurmak için 42 bin imza topladı, firmayla çarpışmalar devam ediyor.

Cennet Amasra 

Bartın’ın gözbebeği Amasra’da halkın termik santrale karşı mücadelesi 2009 yılında başladı, o gün bu gündür de dinmedi. Mücadele, santrali bu cennet beldeye kurmaya çalışan “Hema” şirketiyle Bartın halkı arasında yürüyor. Bartın halkı adına hareket eden “Bartın Platformu”nda “CHP”lisinden “MHP”lisine hemen her görüşten siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyeleriyle çeşitli dernek ve odaların yer aldığı kişilerden oluşuyor. “Hema”nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’ın geçen hafta ortaya attığı “Santral hava kirliliğini ortadan kaldıracak” iddiası, Amasralıların yarasına tuz bastı. “Aydınlık”, Hattat’ın açıklamalarını mercek altına aldı, konuyu ilçe halkına, “Termik Santral”a karşı mücadele eden 140 kurum ve kişinin içinde yer aldığı “Bartın Platformu” üyelerine ve siyasi parti yöneticilerine sordu.

 

ÇED İptal Edilince İsim Değiştirdiler

 

“Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Anabilim Dalı” Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, aynı zamanda “Bartın Platformu Yürütme Kurulu” üyesi. “Aydınlık”a konuşan Prof. Dr. Atmış, mücadeleyi şöyle özetledi:

 

“Hema şirketi Bartın’ın cennet ilçesi Amasra’ya kömür yakan bir ‘Termik Santral’ yapmak istiyor. Tabii Amasra halkı da buna karşı mücadele ediyor. Bu konu 2009 yılından bu yana gündemde. Şu aşamada halk ‘ÇED’ sürecinin görüşüleceği 9 toplantıyı yaptırmadı. ‘ÇED’ süreci 5 kez iptal edildi. Bu ‘Termik Santral’ın Amasra’da yapılmasının uygun olmadığına ilişkin kararlar çıktı aslında. Ancak şirket, hem ilk başvuran şirketin adını hem de ‘Termik Santral’ın ismini değiştirerek yeniden başvurdu. Bu başvuru ilginç bir şekilde bakanlık bürokrasisi tarafından devam ettirildi. Haziran 2014’te ‘ÇED Raporu’ nihai hale getirildi. İmza aşamasında Bakanlıkta bekletiliyor. Bu raporun askıya çıktığı ve yasal itiraz süresinin on günlük kısa bir sürenin başladığı süreçte halktan tek tek 42 bin karşı imza toplandı. İmzalar kamyonet kasasında gitti Bakanlığa. Türkiye’de benzeri olmayan bir durumdur. Bakanlık bunu dikkate almak zorunda kaldı. İki yıldır bu süreç devam ediyor, rapor ne iptal ediliyor ne de onaylanıyor. Bu süreçte şirket de ‘ÇED’ iznini alabilmek için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Bunun için halka rüşvet teklif ediyor, belediye başkanlarına yanaşmaya çalışıyor. Şirket belediye başkanlarına neler vaat etti? Bu konu, cumhuriyet savcılıklarının araştıracağı bir konudur. Ama biz de diyoruz ki, ‘Hattat! Halkı rüşvet vererek kandıramazsın. Belki üç beş kişiyi veya siyasetçiyi verdiğin rüşvetlerle yanına alırsın ama halk bu rüşveti yemez! 42 bin imza atan bu halk ‘Termik Santral’ istemiyor!”

 

Vaatlerin Bini Bir Para

 

Mehmet Hattat açıklamalarında bugüne kadar 380 milyon avroluk yatırım yaptığını söyledi ve santral kurulmazsa bin sekiz yüz çalışana maaş ödeyemeyeceğini, kurulursa da 11 bin işçiye istihdam sağlayacağını öne sürdü. Hattat, Amasralılara vaatlerde sınır tanımadı: “Amasra’daki hava kirliliğine son vermek için gerekli sıcak su ihtiyacı karşılanacak, ilçeye bir okul, ‘Gömü’, ‘Tarlaağzı’ ve ‘Kazpınarı’ köylerine bedava elektrik verilecek. Amasra’ya Türkiye’de eşi timsali olmayan ‘Ultra Süper Kritik Santral’ kuracağız. Amasra’da kömür yatakları çok değerli, ancak kömür çıkarmak için santralın yapılması şart!”

 

Vaatleri arasında kömür sözü veren Hattat, konuşmasının sonunda ise, tam tersini dile getirdi: “Ben kömürcü Mehmet Ağa değilim. Ben endüstrici Mehmet Hattat’ım. Kömür çıkartıp satacak kadar mahallenin de delisi değilim. Santral kurmak için girdim buraya!”

 

KHK İle ÇED Raporu Alacak

 

Amasra Eski Belediye Başkanı Rıfat Açıcı da “Platform”da mücadele eden isimlerden biri. Açıcı, “Hattat, kurmak istediği ‘Termik Santral’a karşı Amasralıların mücadelesini bir türlü kıramadı. Şimdi konuyu tekrar gündeme getiriyor ve hükümete baskı yaparak yalan yanlış bilgilerde vererek ‘KHK’ ile ‘ÇED’ raporsuz ‘Termik Santral’ kurmak istiyor. Aslında Hattat bu sürece ‘TTK’nin özelleştirilmesi ve maden sahalarının rödevans yoluyla özel sektöre verilmesiyle girdi. Özelleştirmeci partilerin ve buna karşı doğru düzgün mücadele etmeyenlerin çok hataları var” diye konuştu.

 

Kömür Havzasında İthal Kömür

 

CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal ise, “Hema”nın Amasra’ya ilk girişini hatırlattı: “Mehmet Hattat 2005 yılında Amasra’ya geldi. ‘TTK’den B bölgesini rödevans yoluyla kiraladı ve kömür çıkarmak için üç adet kuyu açıldı. İlk geldiğinde ‘Bartın halkı istemezse Termik Santral kurmam’ diye ‘Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nda herkesin içinde söz verdi. Fakat daha sonra kurmak için her türlü çabayı gösterdi ve gerçek niyetini de açıkladı. Ben Belediye Meclis Üyesiydim, Hattat’la dört defa toplantı yaptık. Kömür çıkarmasına karşı olmadığımızı söyledik. Ancak kendisi müdürlerin de olduğu toplantıda ‘Kardeşim ben kömürcü değilim bu memlekete kömür çıkarmaya değil, Termik Santral kurmaya geldim’ diye kendi ağzıyla söyledi. Biz de kabul etmeyeceğimizi bildirdik. Amasra halkı bunu bilsin. Burada 1965’ten beri kömür ocağı var. Kimse kömür çıkarılmasına karşı değil. Ancak kuracağı santralı ithal kömürle çalıştıracağını biliyoruz.”

 

“MHP” de “Vatan Partisi” de Kararlı

 

“MHP” Amasra İlçe Başkanı Bilgehan Doğanel de “CHP”li eski meclis üyesini destekledi: “Şirket bölgemize geldiğinde, ‘Ancak Bartın halkı isterse santral kurarız, tek istediğimiz kömür çıkarmak’ demişti. Şimdilerde ise ‘Termik Santral olmazsa kömür de çıkarmam’ demeye getirmektedir. Biz bölge halkı olarak kömürle yaşamaya alışkın olan, onunla büyüyen insanlarız. Kömür çıkarılmasına karşı değiliz. Aslında ben Termik Santral’a da karşı değilim, ancak 3 bin yıllık geçmişi olan ‘Küre Dağları Milli Parkı’na komşu olan yüksek turizm potansiyeline sahip ‘Amasra’da yapılmasına itirazım var. Turizm bölgesi olan ‘Amasra’da öngörülmeyen enerji yatırımının ‘Çevre Düzeni Planı’nda belirtildiği şekilde uygulanması gerektiğine inanıyorum.”

 

“Vatan Partisi” Amasra İlçe Sekreteri Temel Yosma da, “Termik Santrala karşıyız ve mücadele ediyoruz, sonuna kadar edeceğiz. Senelerdir Amasra’yı huzursuz ediyorlar. Böyle doğayla iç içe kendine özgü şartları olan bir yere bunu yapmak cinayettir. Hattat’ın dayatmaları sökmeyecek. Hiç kimseyi kandıramazlar. Seçilmiş atanmış bütün kamu görevlileri de halkın sesine kulak versinler” diye konuştu.

 

Aydınlık Gazetesi - 10.10.2016, Pazartesi (Mehmet Esmer)