10.09.2017 / Korurken Dengeyi mi Bozduk?


Antalya’nın turizm bölgesi Side’de yüksek popülasyon oluşturan yeşil deniz kaplumbağaları buradaki deniz çayırlarını tüketince, deniz dibini çölleştirdi.
Caretta
Antalya’nın turizm bölgesi Side’de yüksek popülasyon oluşturan yeşil deniz kaplumbağaları buradaki deniz çayırlarını tüketince, deniz dibini çölleştirdi. Otçul olan yeşil kaplumbağalar, buradaki deniz çayırları tükenince Kekova’ya yöneldi. “Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi” öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Korurken dengeleri de değiştiriyor olabiliriz” dedi.

“Caretta Caretta”ların daha çok etçil beslenen bir tür olduğunu, deniz eko sistemi içerisinde bulduğu balık, yengeç, istiridye, ıstakoz ve karides gibi canlılarla beslendiğini anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, yeşil deniz kaplumbağalarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yavru dönemde etçil, ileri dönemlerde tamamen otçul bir beslenmeye geçerler. Geçmişte özellikle Side kıyıları ‘Cymodocea Nodosa’ dediğimiz deniz çayırlarıyla kaplıydı. Bu deniz çayırları Side’den Gelidonya burnuna kadar olan koların içerisinde çokça vardı. Aşırı şekilde bölgede yeşil kaplumbağa popülasyonu oluşunca bu deniz çayırları bitti. Çünkü yeşil kaplumbağalar bu deniz çayırlarıyla besleniyor. Side bölgesinde deniz çayırları bitince yeşil kaplumbağa popülasyonu şimdi batı ilçelerine kaydı. Finike, Kaş ve Demre’nin Kekova bölgesinde yoğunlaştılar. Yeşil kaplumbağalar, bölgede deniz çayırlarını tüketerek deniz dibinde çölleşmeye neden oldu. Kaplumbağalar üzerindeki koruma dengeleri mi değiştirdi? Bu tartışılabilir. Hep koruduk, müdahale ettik. Dolayısıyla acaba çok mu çoğaldı? Bu araştırılmalı.”

Aydınlık Gazetesi - 10.09.2017, Pazar