10.05.2018 / Tehlike Altındaki Türlere Kıymayın


“Üveyik” ve “Elmabaş Patka”, 2015’ten bu yana tehlike altındaki türler listesinde yer alıyor. Prof. Dr. Mustafa Sözen, geçen yıl tüm uyarılara rağmen avlanma izni verilen iki tür için “Orman ve Su İşleri Bakanlığı”na “hatadan dönün” çağrısında bulundu. “Merkez Av Komisyonu” yarın toplanıyor.
Sözen, Mustafa
“Bülent Ecevit Üniversitesi Biyololoji Bölümü” öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, yarın yapılacak “Merkez Av Komisyonu” toplantısından önce türü tehlike altındaki “üveyik” ve “elmabaş patka” türü kuşların avlanma listesinden çıkarılmasını istedi. Sözen, bu kuşların uluslararası sözleşmeler gereğince de korunması yükümlülüğünü hatırlattı, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı”nı göreve çağırdı.

“Üveyik” ve “elmabaş patka” 2015’ten bu yana “Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması İçin Uluslararası Birlik”in (IUCN) “Nesli Tehlike Altındaki Türler Listesi”nde yer alıyor. “Merkez Av Komisyonu”, avlanma hakkındaki esasları belirlemek üzere yarın toplanacak. Geçen av sezonunda bütün uyarılara rağmen tehlike altındaki “elmabaş patka” ve “üveyik” türlerinin avlanmasına izin çıktı. Doğaseverler, bir kampanya başlatarak hatadan dönülmesini istedi. Prof. Dr. Mustafa Sözen, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü”ne dilekçeyle başvurarak bu türlerin avlanmak yerine koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Sözen “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, “İki türün de nesli 2015 yılından beri tehlikede kabul ediliyor. Daha önce avlanabiliyordu. Dünya çapında sayılarının hızla azaldığını ortaya koyan veriler birikmeye başlayınca ‘IUCN’ tarafından nesilleri tehlikede olarak listelenmeye başlandı. Listeye girdiği andan itibaren ‘Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bu iki türün avını yasaklaması gerekiyordu. Ancak avcıların baskısıyla bu yasak bir türlü konmadı” dedi.

Avlanması Uluslararası Sözleşmelere Aykırı

Türkiye imzaladığı ve taraf olduğu “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi”, “Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi”, “Ramsar Sözleşmesi”, “Avrupa Peyzaj Sözleşmesi”, “Uluslararası Teamül Hukuku” gereği kuşları, yaban hayvanlarını ve yaşam alanlarını korumakla yükümlü. Prof. Dr. Sözen sözlerine “Orman ve Su İşleri Bakanlığı” yetkililerine şu sözlerle seslenerek devam etti:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ‘IUCN’ üyesidir. Üyeliği gereği doğal hayatın bütünlüğünü ve çeşitliliğini korumak, bu konu hakkında toplumları bilinçlendirmek amacıyla faaliyet göstermek, nesli tehlike altında bulunan türlerin durumunu gözlem altında tutmak ve korumak için çalışmalıdır. ‘IUCN’ tarafından nesli tehlikede kategorisinde listelenen ‘elmabaş patka’ ve ‘üveyik’ türlerinin av listelerinden çıkarılması ülkemizin yükümlülükleri gereği bir zorunluluktur. Bu sene yapılacak ‘Merkez Av Komisyonu’ toplantısında bu hususu dikkate alın ve nesli tehlikede olan türleri vurduran bir ülke olma utancından kurtulalım.”

Aydınlık Gazetesi - 10.05.2018, Perşembe (Özlem Konur Usta)