10.02.2017 / Ayvalık ve Cunda Betona Boğulacak


Ülkemizin bir çok yerinde sit alanları yapılaşmaya açıldı. Cunda ve Ayvalık da yapılaşmaya açılan ilçeler arasında.

Ayvalık


“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”
nın doğal sit alanlarını yeniden incelemeye almasıyla Cunda, Ayvalık ve ülkemizin bir çok yerindeki sit alanı yapılaşmaya açıldı.

İncelemelerin bilimsel araştırmalardan uzak olduğunu belirten “Ayvalık Tabiat Platformu”, Ayvalık ve Cunda adalarındaki uygulamaları yaptıkları açıklamayla kamuoyuna duyurdular ve yapılaşmanın durması için kendilerine güç vermeye çağırdılar:

“Göz bebeğimiz Ayvalık ve ülkemizin bir çok yerindeki Doğal SİT Alanları yok edilmeye çalışılıyor. ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ özel firmalara ihale vererek ‘Doğal SİT Alanları’nı yeniden incelemeye aldı. Sözde ‘bilimsel temelli’ bir çalışma yaparak SİT statüleri yeniden belirlenecekti. Oysa daha işin başında ihale alan firmalara nerelerin korunacağı, nerelerin koruma kalkanından kurtarılıp ranta açılacağı gözümüzün önünde bağıra çağıra söylendi.”

Çalışmalar Bilimsel Değil

“O çalışmalar Ayvalık’ta yapılırken ilgili bürokratlar daha alanı görmeden ve ortada firmanın yaptığı ‘bilimsel’ bir çalışma olmadan ‘buralarda korunacak bir şey yok’ diyerek her şeyi başından belirlediler. Yani önce karar alınmış sonra buna ‘bilimsel’ kılıf uydurulmuştu.

Sonra il bazlı değerlendirmelerden vaz geçip ülkedeki tüm ‘Doğal SİT Alanları’nı birlikte değerlendirmeye karar verdiler. Bu ülkede elde kalmış ne kadar özel ve değerli alan varsa yeniden değerlendirme adı altında koruma kalkanlarını yok ederek yapılaşmaya açmaya hazırlanıyorlar. Datça, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme, aklınıza neresi gelirse hepsini talana ve ranta açmaya hazırlanıyorlar.

Her şeyi tüketmiş, her şeyi satmış, her şeyi bitirmiş, sadece vergi ve inşaat sektörü üzerinden kendini var etmeye çalışan bir sistemle karşı karşıyayız. Sıfırı tüketmiş tüccarın eski defterleri karıştırması gibi ‘AKP’ iktidarı da yeni rant alanları yaratmak için var gücüyle ‘Doğal SİT Alanlarına’ (Milli Parklara, Tabiat Parklarına, diğer korunan alanlara) gözünü dikti.

Her şeyi sattılar, her şeyi özelleştirdiler, kamuya ait maden, banka, fabrika, dağ, tepe ne varsa tümünü paraya çevirdiler. Geriye bir şey kalmadı. Şimdi sıra ‘Doğal SİT Alanları’nı yapılaşmaya açmaya geldi.

Ayvalık çok sayıda ve önemli oranda ‘Doğal SİT Alanı’na sahip. ‘Tabiat Parkı’, adaları, koruma altındaki kıyıları ve kenti çevreleyen yeşil bantı ile önemli ‘Doğal SİT Alanları’nı içinde barındırıyor.

Ayvalık’ta çok sayıda sektörün gözü var. Otelciler, büyük müteahhit firmalar, kooperatifler aç kurtlar gibi bu alanlardaki koruma kalkanının kaldırılmasını bekliyor. Kısaca sermaye neyi talep ettiyse oralardaki koruma kalkanı kaldırılarak her yer imara açılmak isteniyor. Değerlendirme yapılırken sadece mülk kriterleri gözetilmiş, başkaca bir kıstas yok. Yan yana adalardan bazıları korunurken bazı adaların SİT dereceleri düşürülmüş. Örneğin Yellice, Pınar, Hasır, Tavuk, Güvercin, Çiçek ve Çıplak Ada için koruma derecesi 1’den 2’ye düşürülmüş durumda.”


Cunda’da Cundalılara Ait Arazi Kalmadı

“Cunda Adasının önemli bölümü yapılaşmaya açılmak isteniyor. Cunda’da neredeyse Cundalılara ait arazi kalmadı. Ne hikmetse daha çok Cunda’da el değiştiren ‘Pateriça’ ve çevresi imara açılmak isteniyor.

Doğayı sadece rant olarak gören zihniyet geriye hiçbir şey bırakmak istemiyor. Gözlerini para kör etmiş durumda. Ve iktidarlarını ayakta tutmak için yeni rant ve inşaat alanlarına ihtiyaçları var. İnşaat birçok sektörü besleyen, istihdam olanakları yaratan ve bankaları ayakta tutan en önemli sektör. ‘AKP’ iktidarını ayakta tutan tek sektör de bu. İşte bu yüzden çok ısrarlılar. Bu yüzden acımasızca saldırıyorlar.

Bu gidişe dur demek, Ayvalık ve doğamızı korumak bizim elimizde. Yan yana gelerek, güçlü karşı duruşlar oluşturarak, sivil eylemler ve hukuki yollara başvurarak, diğer çevre örgütleri ile güç birlikleri oluşturarak bu saldırıyı püskürtebiliriz.”


Herşey Bizim Gücümüze Bağlı

“Herşey bize bağlı. Sanmayın ki o kadar güçlüler. Ranta ve talana karşı çıkmak istiyorsan ‘Ayvalık Tabiat Platformu’na güç ver. Sesimiz artsın, gücümüz çoğalsın, birlikte başaralım. Şimdiye kadar birçok saldırıyı püskürttük, şimdi sıra bunda. Başarmak bizim gücümüze bağlı. Sen de gücümüze güç kat.”

Aydınlık Gazetesi - 10.02.2017, Cuma