09.11.2015 / Tarihi SİT Alanına Taş Ocağı


Antalya’nın Akseki İlçesi’nde bir taş ocağı firmasına ruhsatlandırılan 99.8 hektarlık alan, önemli bölümünde tarihi kalıntılara rastlanınca, “SİT” alanı ilan edildi. Köylüler bölgede taş ocağının faaliyetine devam etmesine tepki gösterdi.

Tarihi SİT Alanına Taş Ocağı 

“Akseki-İbradı Yolu” üzerinde, “Emiraşıklar-Bucakkışla Mahalleleri” sınırlarını kapsayan 99.8 hektar alanda taş ocağı için yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine başvurucu firma Temmuz ayında bölgeye şantiye kurup faaliyete başladı. Firmanın izin sürecinden hiçbir şekilde haberdar olmadıklarını belirten “Emiraşıklar” köylüleri, “Antalya Valiliği” başta olmak üzere birçok kuruma itirazda bulunduklarını anlattı. “Emiraşıklar” köylüleri adına süreci takip eden Jeoloji Mühendisi Ali Keleş, taş ocağı ruhsatı verilen alanın, tarihi kalıntıların yoğun olduğu bir bölge olduğunu söyledi. Bölgeye ilişkin “Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu”na Temmuz ayında başvurduklarını belirten Keleş, taş ocağının birinci aşamadaki 22.4 hektarlık alanının büyük bölümünün, Eylül ayında “1. Derecede Arkeolojik SİT Alanı” olarak kabul edildiğini söyledi.

 

Ancak, sahanın bir bölümü “SİT” alanı dışında kaldığı için taş ocağının tümden durdurulmadığını belirten Ali Keleş, ocağın ortaya çıkardığı yoğun tozun tarımsal üretimi çok olumsuz etkilediğini, patlatılan dinamitlerin de yol güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve evlerin çatlamasına yol açtığını söyledi. Keleş, bölgedeki doğal ve yaban hayatın da ciddi zarar gördüğünü dile getirdi.

 

Aydınlık Gazetesi - 09.11.2015, Pazartesi