09.11.2015 / Karar Çıkmadan Ağaç Kesimi Başladı


“Bolu Köroğlu Dağları”
nda imara açılan alanda, “Mimarlar Odası”nın “Danıştay”da açtığı davanın sürmesine rağmen yol yapma çalışmasına başlandı. Alan, doğal güzelliği ile göz dolduruyor.

Karar Çıkmadan Ağaç Kesimi Başladı 

“Bolu Köroğlu Dağları”nda geçen Ağustos ayında turizme açılan 51 bin hektarlık alan için “Danıştay” kararı beklenirken, bölgede yol genişletme ve yeni yol yapım çalışmaları başladı.

 

“Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilen “Kartalkaya Kayak Merkezi”nden, “Karacasu Termal Merkezi”ne kadar olan bölgede toplam 51 bin 450 hektarlık alan 22 Ağustos 2015 tarihinde turizm yatırımları için teşvik kapsamına alınarak imara açılmış, bölgede kalan “Gölcük”, “Aladağ Göksu” ve “Beşpınarlar Tabiat Parkları” ise kapsam dışında bırakılmıştı.

 

“Abant Gölü”nün 4 katı büyüklüğündeki “Seben Taşlıyayla Gölü” ile “Aladağ Göleti”ni de içine alan Bolu Merkez, Dörtdivan, Kıbrıscık, Seben ilçelerine de yayılan bölge için alınan karar, “Mimarlar Odası” tarafından projenin yürütmenin durdurulması istemiyle “Danıştay”a taşınmıştı. “Danıştay” süreci devam ederken yeni yol ve mevcut yolların genişletilmesi çalışmalarına hız verildi. Bir yandan eski köy yolları genişletilirken, dere üzerlerindeki köprüler de yenileniyor. Kış koşulları ağır basmadan çalışmalara hız verildiği belirtiliyor.

 

Karadeniz’in En Büyük Gölü Bu Alanda

 

Havadan görüntülenen bölge doğal güzelliği ve bakirliği ile göz dolduruyor. İmara açılan bölgede ise milli park kapsamında bulunan “Abant Gölü”nden 4 kat daha büyük olan “Seben Taşlıyayla Gölü” var. Deniz seviyesinden 1450 metre yüksekte olan gölün yapımına 2006 yılında başlanmış, 2011 yılında çevreyolu ve derivasyon kanal çalışmaları yapılarak göl tamamlanmıştı. Uzunluğu 22 kilometre olan göl ayrıca “Karadeniz Bölgesi”nin en büyük gölü ünvanını taşıyor.

 

Göl çevresinde çok sayıda yayla evi bulunuyor. Bölgede doğal güzellikleri ile öne çıkan bir diğer yer ise “Aladağ Göleti”. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan bu gölet ise yaklaşık 1 kilometre karelik bir alana yayılıyor.

 

Öte yandan turizm yatırımları için imara açılan bölgede çevre halkı ve köylüler tarafından kullanılan yüzlerce yayla evi bulunuyor. Bölgede turizm yatırımları başladığında ruhsatsız ve kayıtsız olarak yapılan bu evlerin yıkılması gündeme gelebilecek. Bu nedenle ev sahiplerinin endişeli bekleyişi sürüyor.

 

Aydınlık Gazetesi - 09.11.2015, Pazartesi