09.11.2015 / İzmit Körfezi Alarm Veriyor


Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “İzmit Körfezi”nde toplu balık ölümlerini görüntüledi. Ceylan: Dipte yaşayan balık faunası büyük ölçüde ölmüş. Önlem alınmazsa “İzmit Körfezi” yine kaybedilebilir.

İzmit Körfezi Alarm Veriyor 

“İzmit Körfezi”nde korkutan balık ölümleri yaşanıyor. Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve “Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu” Başkanı Tahsin Ceylan, “İzmit Körfezi”nde toplu balık ölümlerini görüntüledi.

 

Tahsin Ceylan “İzmit Körfezi”nde meydana gelen toplu balık ölümlerini belgelemek ve kayıt altına almak amacıyla “İzmit Körfezi”nde incelemeler yaptı. DESSAT’ın desteğiyle Değirmendere’nin farklı bölgelerinde dalışlar gerçekleştiren Ceylan, elde ettiği bilgileri “Aydınlık Gazetesi”yle paylaştı. Körfezde yaşananları toplu katliama benzeten Ceylan, “Bentik alanda (dibe bağımlı) yaşayan balık faunası büyük ölçüde ölmüş durumda. Özellikle büyük balıklarda ölüm oranı daha yüksek. Bunlar arasında tiryaki balığı, iskorpit, gobi, kikla ilk sırada” dedi.

 

“Ölü Bölgeler Olabilir”

 

Kum içinde yaşayan istiridye anemonunun (Limaria Hians) çok büyük oranlarda ölümüne rastladıklarını vurgulayan Ceylan, “Sık karşılaşılan bir tür değildir. Biz yoğun faunal ölümlerin nedenlerini araştırmak istiyoruz. Bölge yoğun kirlilik riski altında. Bu yaşanan bir tür ağır metal salınımı da olabilir. Başka nedenleri de olabilir. Kesin konuşmak için henüz erken. Ancak, her durumda ‘Körfez’ büyük risk altında. Önlem alınmazsa ya da çözüm bulunmazsa ‘İzmit Körfezi’ yine kaybedilebilir” diye konuştu.

Ceylan, Tahsin 

“Marmara Denizi” içinde yer alan anoksit bölgenin (yaşam alanı bulunmayan ölü bölge) burada da olabileceğini ileri süren Tahsin Ceylan, çevreye duyarlı herkesi “İzmit Körfezi”nin kurtarılması için göreve çağırdı. Yıllardır su altı çekimleri yaptığını, Türkiye’nin tüm kıyılarını karış karış gezdiğini, canlı türlerini araştırdığını kaydeden Tahsin Ceylan şunları söyledi: “Türkiye’nin çevresindeki denizlerde çok zengin canlı türleri var. Ancak bu türler giderek azalıyor. Yaşam alanlarının yok olması karşısında acı çekiyorum. ‘İzmit Körfezi’nde gördüklerim de içimi yakan olaylardan biri. Sanayinin taşınması ve çevresel çalışmalarla ‘İzmit Körfezi’nin ikinci kez doğduğuna seviniyorduk. Sualtında canlılar için de yeniden yaşam alanları oluşmuştu. Şimdi yeniden ikinci bir facia yaşıyoruz. Umarım kısa sürede nedenini buluruz.”

 

Aydınlık Gazetesi - 09.11.2015, Pazartesi