09.09.2017 / Türkiye'nin 4’te 1’i Jeotermalle Isıtılabilir


“Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği” (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerjiye gerekli devlet desteğinin verilmediğini, bulunan potansiyelle Türkiye’nin 4’te 1’inin ısıtılabileceğini söyledi.
Şentürk, Ufuk
Şentürk, düzenlediği basın toplantısında jeotermalin sadece elektrik üretiminde değil; konut ısınması, kimyasal madde üretimi, endüstriyel kullanım, termal turizm, maden suyu gibi birçok alanda kullanıldığını, ancak 130 derecenin üzerinde çıkan kaynakların elektrik üretimine uygun olduğunu söyledi.

Türkiye Rekor Kırıyor

Şentürk, “JES’lerden üretilen elektrikle dışa bağımlı doğalgaz-ithal kömür-petrol gibi kaynaklardan tasarruf edilmekte, yaklaşık 380 bin ton petrolün ve 1.2 milyar metreküp doğalgazın ithalatı azalmaktadır. Bu da ülke ekonomisine 300 milyon dolarlık bir katkı sağlamaktadır” dedi.

Türkiye’nin jeotermal sektöründe bu yıl rekor kırdığını belirten Şentürk, “2008 yılında 30 MW olan kurulu gücümüz geçen 8 ayda yüzde 70’lik büyüme oranı ile 690 MW’den 1007.8 MW’a ulaşmış durumda” dedi.

Türkiye’nin şu an dünyada 4. sırada olduğunu bildiren Şentürk, gerekli devlet destekleri sağlanır ve sektörün önündeki engeller kaldırılırsa 10 yılda 5 bin MW potansiyeli ile dünyada birinci ülke konumuna gelebileceğini söyledi.

Yabancı Yatırımcıya Gerek Yok

Jeotermalin rüzgar, hidroelektrik, güneş ve biyokütleye oranla en hızlı büyüyen enerji sektörü olduğunu kaydeden Şentürk, “Jeotermal elektrik santralleri hidrolik ve rüzgar enerjisi santrallerinden 3 kat, güneş enerjisi santrallerinden ise 5 kat daha verimli çalışmaktadır” dedi ve şunları ekledi:

“Türkiye bugün enerjide dışa bağımlı hale gelmiştir. Jeotermal enerji konut ısınmasında Türkiye’nin 4’te 1’ine yetecek potansiyele sahiptir. Yaptığımız saha araştırmaları bunu gösteriyor. Hiçbir yabancı yatırımcıya gerek kalmadan Türkiye’nin bu ihtiyacı karşılanabilir. Yeter ki devlet gerekli bürokrasiyi işletsin ve yatırımcıya destek versin.”

Aydınlık Gazetesi - 09.09.2017, Cumartesi (Turan Salcı)