09.09.2017 / Artık Minyatürlerini Yapıyor


Manisa’nın “Kula İlçesi”nde 45 yıldır semercilik ile uğraştıklarını anlatan 63 yaşındaki Ahmet Bak, kendisinden sonra mesleğini devam ettirecek kimsenin olmadığını dile getirdi. Her gün semerci dükkanını açıp, işini devam ettiren Bak, ilginin olmamasına rağmen minyatür semerler yaparak mesleğini canlı tutmaya çalıştığını belirtti.
Bak, Ahmet
Bak, üç çocuğunu semercilik ile büyüttüğünü anlatarak, “Ben sanatımı çok seviyorum. Semer yapmayı babamdan öğrendim. Bu meslek atalarımızdan geliyor. Ben dördüncü kuşağım. Benden sonra bu işle ilgilenen kimse yok. Semercilik artık resimlerde kalacak. Mesleğimin devam etmesini isterim” dedi.

Semerciliğin ustalık isteyen bir meslek olduğunu belirten Ahmet Bak, bir semerin saz, keçe, çınar ağacı ve kendir çuvalından yapıldığını söyledi. Çınar ağacını eskiden eliyle şekillendirdiğini ama artık makinelerin kullanıldığını kaydeden Ahmet Bak, “Bir semer 3 günde yapılır. Önce saz kısmını yaparız, sazlar hayvana dokunmasın diye içine keçe çekeriz. İşlerimi kendim elimle yapıyorum” diye konuştu. Bak, semerlerin dekor amaçlı kullanılması için minyatürlerini yaptığını söyledi.

Aydınlık Gazetesi - 09.09.2017, Cumartesi