09.08.2017 / Ormanda Madenciliğe Jet ÇED Kararı


“Madra Dağı”nda ormanlık alana kurulması planlanan maden ocağına 7 iş gününde “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Proje için kaç ağacın kesileceği, faaliyetin bölgedeki baraj ve göletlere etkisinin ne olacağı dosyada yer almadı. “Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” ve “Ayvalık Tabiat Derneği” karara itiraz etti.
Madra Dağı
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde ormanlık alana kurulmak istenen madene jet hızıyla “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı çıktı. “Madra Dağı”ndaki maden sahası için kaç ağacın kesileceği, faaliyetin bölgedeki baraj ve göletlere etkisinin ne olacağı dosyada yer almadı. “Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” ve “Ayvalık Tabiat Derneği”, “ÇED Süreci”ne sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve halkın katılımının engellendiğini belirterek “BİMER”, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ve “Valilik”e itiraz dilekçesi gönderdi.

“Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü”nün internet sitesinde 17 Temmuz 2017’de yayımlanan tanıtım dosyasına 25 Temmuz 2017’de “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. “STK”, “ÇED” inceleme sürecinin 7 iş gününe sıkıştırılmasına tepki gösterdi. “Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” Başkanı Süheyla Doğan Ünal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çevreye büyük etkisi olan ‘IV. Sınıf’ madenler için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi oldukça düşündürücü. ‘ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesine göre ‘Proje Tanıtım Dosyası’ inceleme süresi 15 gün değil, 15 iş günüdür ve ayrıca karar için de 5 iş günü süre verilmiştir. Dolayısıyla proje tanıtım dosyası ile ilgili görüşlerin iletilebilmesi için en az 20 iş günü gibi bir süre tanınması gerekir. ‘ÇED’ kararının da 20 iş günü sonrasında duyurulması gerekirdi. Bu süre bile ‘STK’ların dosyayı inceleyip teknik değerlendirmelerini yapmaları ve Bakanlığa ulaştırmaları için çok kısa bir süredir.”

Kaç Ağaç Kesileceği Belli Değil

“ÇED” izni alınan sahayla işletme ruhsatı alınan saha arasında da farklılıklar olması dikkat çekti. Doğan, “ÇED izni alanı işletme ruhsatı alanından çok küçük. Projenin gerçek etkisini değerlendirmek için ‘Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne verilen işletme projesi incelenerek ‘ÇED’ projesi ile tutarlılığı araştırılmalı. Aradaki çelişki bu kadar aşikarken, bu projelere ‘ÇED’ izni verilmesi kamu kurumlarına güveni sarsıyor” dedi.

“STK”lar, dosyada proje kapsamında kesilecek ağaçların tür ve sayılarına yer verilmemesi, projenin gölet ve barajları besleyen yer üstü sularına olası etkilerinin de yer almamasına dikkat çekti.

Aydınlık Gazetesi - 09.08.2017, Çarşamba