09.08.2017 / Çiftçiye Öl Diyorlar


Gaziantep’e bağlı “Şahinbey Ziraat Odası” Başkanı Ali Çolak, gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin yeni düzenlemeye tepki gösterdi.
Çolak, Ali
“Toprak Mahsulleri Ofisi”ne (TMO), bakanlığın uygun görüşü ve görevlendirme kararı almadan hububat ithalatı serbestliği tanıyan “Bakanlar Kurulu” kararını eleştiren Çolak, hükümetin üretimi artırmaya yönelik önlemler alması gerektiğini söyledi.

Çolak, “2016 yılında ‘mazotun yüzde 50’si çiftçiden, yüzde 50’si devletten olacak’ şeklinde verilen sözler tutulsaydı, çiftçinin üretimi artırılsaydı, hiç ithalata gerek kalmasaydı da bu yasalar çıkartılmasaydı! ‘Resmi Gazete’de yayınlanan bu karara hiç ihtiyaç kalmasaydı. Çiftçinin desteklenmesi açısından daha sağlıklı kararlar alınsa daha iyi olurdu. Beklentimiz bunlardı” dedi.

Kuraklığı Düşünen Yok

Çolak, bölgede son üç yılda yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekerek “Çiftçi ne yapacağını bilmiyor. Birçok çiftçi ‘Çevremden utanmasam tarlamı ekmeyeceğim’ diyor. Çünkü kazanamıyor, alın terini dahi alamıyor” diye konuştu. Gübre, ilaç ve mazotun yüksek fiyatlarla satılmasını eleştiren Çolak “Ürettiği ürün para etmiyor, bunun üzerine bir de ithalat daha da kolaylaştırılırsa çiftçiye öl demektir bu” ifadesini kullandı.

Prosedürler Yüzünden Destek Almıyorlar

Çolak, çiftçinin destekleme prosedürlerine karşı güven duymadığına belirterek şunları söyledi: “Bizim üretim yapabilecek sahamız çok geniş, çok verimli topraklarımız var ama çiftçinin gücü yetmiyor. Girdiler çok yüksek, yapılan destekleme yetmiyor. Prosedürlerle uğraşmak istemeyen pekçok üretici var. Bu nedenle mazot gübre desteğine başvurmuyorlar.”

Aydınlık Gazetesi - 09.08.2017, Çarşamba