08.11.2018 / Nesli Tehlike Altındaki Kuşlara Mermer Kuşatması


İzmir’de “Çevresel Etki Değerlendirmesi” (ÇED) gerek duyulmadan onaylanan mermer ocağı ve mermer kesme işletmesi 25 kuş türünü tehlikeye attı.
Nesli Tehlike Altındaki Kuşlara Mermer Kuşatması
“Seferihisar İlçesi Çamtepe Mahallesi”ndeki proje sahasının bir bölümü 1. derecede doğal sit alanı içerisinde kalıyor. Bölgede nesli tükenme tehlikesi altında olan 16 familyaya ait 25 kuş türü bulunuyor. Üstelik “Orman Bölge Müdürlüğü”, proje sahasının 18.23 hektarlık kısmında çalışma yapılmasını uygun bulmadı.

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü” tarafından 10 yıl süre ile işletme ruhsatı verilen bölgede çalışmalar 2025 yılına kadar sürecek. Ruhsat alanı 97.81 hektar olarak belirlenirken, bu alanın yalnızca 6.57 hektarının proje sahası olarak kullanılacağı ifade edildi. Ancak proje için, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma yapılmak üzere dosya hazırlandı.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki ve “Uluslararası IUCN Kırmızı Listesi”nde yer alan 25 kuş türü proje sahasında yuvalanıyor. “Orman Bölge Müdürlüğü” verdiği görüş yazısında, projenin 24.80 hektarlık kısmının orman sınırları içerisinde yer aldığını, tepe kapalılık oranı yüzde 71’den fazla olan 18.23 hektarlık kısmının çalışmalara uygun olmadığını, geriye kalan 6.57 hektarlık bölümünde ise ormancılık açısından herhangi bir sakıncanın bulunmadığını ifade etti.

Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kimden Yana

Firma, proje dosyasında, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma alanında, açık işletme yöntemi ile madenlerin çıkarılacağını ilan etti. Mermer ocağının 1 milyon metreküp kapasite ile çalışacağı kaydedildi. Üretilen mermer bloklarının bir kısmının proje alanında işleme tabi tutulacağı, diğer kısmının ise hammadde olarak satışa sunulacağı ifade edildi. 6.57 hektar alanda yılda toplam 50 bin metreküplük blok mermer çıkarılmasının planlandığı vurgulanırken, ocakta yılda 12 ay ve toplam 300 gün üretim yapılacağı kaydedildi.

“İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü”nün verdiği görüş yazısında, proje alanının teknik elemanlar tarafından incelendiği, kurulmak istenen ocağın 3 kilometre yakınında herhangi bir zeytinlik alana rastlanmadığı bildirildi. “Çamtepe Mahallesi” Muhtarı Halil Diken ise “Yıllardır burada benzer projeleri hayata geçirmek için uğraşıyorlardı. Ama onay verilmiyordu, şimdi ne olduysa projeye onay çıktı. Proje bölgesi, zeytinliklere 100 metre, üzüm bağlarımıza ise 300 metre uzaklıkta” dedi. Bölge halkı, tesislerin kurulmaması için imza kampanyası başlattı.

Aydınlık Gazetesi - 08.11.2018, Perşembe