08.11.2015 / GDO’lu Yem Terörü!


“Tüketici Hakları Derneği” (THD),
Türkiye’nin GDO’lu ithal yemlerin işgali altında olduğunu açıkladı. THD Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilere GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen gıdaları tüketmemeleri çağrısında bulundu.

GDO'lu Yem Terörü! 

“Biyogüvenlik Kurulu”, genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) 8 ürünün ithalatı için genel izin çıkardı. İki adet “GDO”lu soya çeşidi ve 6 adet “GDO”lu mısır çeşidine ilişkin ithalat izni 5 Kasım 2015 tarihli “Resmi Gazete”de yayınlandı. “THD”, “Biyogüvenlik Kurulu” kararıyla bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşit hayvan yeminin Türkiye’ye ithalatına izin verildiğini açıkladı. “THD” Başkanı Çakar, “Türkiye ‘GDO’lu ithal yemlerin işgali altında! Ne yazık ki, Türkiye’de hayvan yeminin bugünü ve yarını emperyalist ‘GDO’ firmalarına teslim edildi. Bundan yarar gören ‘GDO’lu mısır ve soya tohumu üreticisi, ‘GDO’lu mısır ve soya yemi üreticisi ve ihracatçısı emperyalist ‘GDO’ firmaları ile Türkiye’deki ithalatçı firmalardır. Hem sağlık hem de ekonomik olarak riskini ve zararını yüklenenler ise tüketiciler ve Türkiye’dir” dedi.

 

Küçük Üreticilere Büyük Darbe

 

Çakar, “Türkiye’de sağlıklı hayvansal gıdanın dayanağı olan küçük üreticilere ve üreticiliğe büyük darbe vurulmuştur. Hayvansal gıdamız, karlarından başka bir şey düşünmeyen büyük endüstriyel tarım şirketleri ile ‘GDO’ şirketlerinin insafına terk edilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye gibi bir coğrafyada yeterli yemin yetişmesini sağlamayarak, “GDO”lu ithal yeme mahkum eden politikalara neden olanları tüketiciler olarak kınadıklarını söyleyen Çakar, “GDO”lu yem ithalatına ve kullanımına izin veren “Biyogüvenlik Kurulu”nu protesto ettiklerini belirtti.

 

Çakar, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de, hayvan ve insan sağlığı için ‘GDO’lu yem ithalatı ve tüketimine son verilip, Türkiye topraklarında sağlıklı ve yeterli yem üretimine başlanacak tarım politikası ivedilikle uygulamaya konulmalıdır. Aksi takdirde, Türkiye’de insan ve hayvan sağlığına önem vermeyen, Türkiye’yi yemde dışa ve emperyalist ‘GDO’ firmalarına bağımlı kılanlar hiç iyi anılmayacak ve bunun hesabını veremeyeceklerdir. Son olarak, tüketicilere, ‘GDO’lu yemlerle beslenen tavukların eti ve yumurtası ile ineklerin etini, sütünü, süt ürünlerini tüketmemeleri ve çocuklarına tükettirmemeleri çağrısında bulunuyoruz.”

 

Aydınlık Gazetesi - 08.11.2015, Pazar