08.08.2017 / ‘Spil Milli Parkı’nın Özgür Sahipleri Yılkı Atları


Endemik bitki türü ve doğal güzelliğiyle ülkenin sayılı milli parkları arasında yer alan Manisa’daki “Spil Milli Parkı”nda Osmanlı döneminden bu zamana kadar geldiği sanılan yılkı atları, özgürce dolaşıyor. “Milli Park”ta sayılarının 1000’e ulaştığı tahmin edilen yılkı atları, güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Yılkı Atları
Barındırdığı çeşitli endemik bitki türü ve canlılarla ülkenin seçkin milli parklarından biri olan, 6 bin 694 hektarlık alan üzerindeki “Spil Milli Parkı”nın Osmanlı döneminden bu zamana kadar geldiği sanılan bekçileri yılkı atları göz kamaştırıyor. Osmanlı Devleti döneminde şehzadeler için seçilen atların “Spil Milli Parkı Atalanı Mevkisi”nde güçlenmeleri için öncelikle doğaya bırakıldığı ve belirli bir süre sonra bu atların eğitilerek şehzadelere verildiği belirtiliyor. 50 yıl öncesine kadar Osmanlı’daki bu geleneğin benzerinin devam ettiği, ihtiyarlayan atların son dönemlerini geçirmesi için “Spil Milli Parkı”nda doğaya bırakıldığı ve çoğalarak günümüze kadar geldiği belirtildi. Bugün hala milli parkta yaşayan yılkı atlarının sayısı 1000’i buldu.

Özellikleri Özgür Olmaları

“Spil Dağı”nda özgürce dolaşan yılkı atları, “Milli Park”ın sahibi olduklarını herkese hissettiriyor. Genelde gruplar halinde dolaşan ve her grubun bir lideri bulunan atlar, kendilerine 100 metre yaklaşılmasına izin verse de, özgürlüğün verdiği yabanilikle saldırma ihtimalleri de bulunuyor. Yerli ve yabancı turistler, yılkı atlarını görmek için Spil’e gelirken, fazla yaklaşılması halinde atlar uzaklaşıyor. Yılkı atlarını görmek isteyenler de “Spil Dağı Milli Parkı” içindeki su göletine, yamaç paraşütü pistine, seyir tepesi yakınlarına ve “Ayvacık Mahallesi” civarına geliyor.

Kesin Sayılarının Tespiti İçin Çalışma Yapılacak

Yılkı atlarının kesin sayı tespiti ve üremelerinin kontrol altına alınması amacıyla “Doğa ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü” tarafından önümüzdeki aylar içerisinde kapsamlı bir çalışma başlatılacak. Çalışma çerçevesinde “Spil Milli Parkı”nda ilk defa yılkı atlarının kesin sayıları tespit edilmiş olacak. Doğaya fazla zarar vermemeleri için sayılarının belli bir oranda tutulması planlanacak. “Doğa Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü”ne bağlı ekipler, ayrıca özellikle kış aylarında yılkı atlarının aç kalmaması için “Spil Milli Parkı”na yem bırakma çalışması yapıyor.

“Spil’in Değeri Haline Geldiler”

İlçelerinde bulunan “Spil Milli Parkı”ndaki yılkı atlarının bölgenin bir değeri haline geldiğini dile getiren “Şehzadeler Belediyesi” Başkanı Ak Partili Ömer Faruk Çelik şunları söyledi:

“Hem ilçemize hem de ‘Spil Milli Parkı’na ayrı bir değer katıyor. Manisa yetişen şehzadelerimizin bindiği atlar olarak bilinen yılkı atları, artık ‘Spil Dağı’nın bir simgesi haline geldi. Yurt içinden ve yurtdışından bu atları görmeye, fotoğraflamaya gelen var. Yılkı atlarına ilgi çok büyük. İlçemiz ve ‘Spil Milli Parkı’mız turizm konusunda istenilen potansiyele kavuştuğu zaman, yılkı atlarımızın da değerinin artacağına inanıyorum. Yılkı atlarımızı tam manasıyla Türkiye’ye tanıtmış değiliz. Ancak ilgili kurumlarımız ile yapacağımız ortak çalışmalarımız çerçevesinde şehzadelerimizin bindiği bu atları tanıtabiliriz. Belediye olarak atlarımız için üzerimize düşen görevi de yerine getirerek özellikle kış aylarında gerekli noktalara yemler bırakıyoruz. Ayrıca ‘Spil Milli Parkı’nın belirli bölgelerine belediyemiz tarafından yılkı atlarının su içmeleri için yalaklar yapıldı. ‘Spil Milli Parkı’nın gerçek sahibi olan yılkı atlarımıza belediye olarak sahip çıkıyoruz.”

Hürriyet Gazetesi - 08.08.2017, Salı