08.06.2017 / Yasa Zeytinliklerin İdam Fermanı


“Atatürkçü Düşünce Derneği” Genel Başkanı Tansel Çölaşan, çıkarılmak istenen zeytin yasasının Anadolu’nun simgesi olan zeytinliklerin idam fermanı olacağını söyledi.
Çölaşan, Tansel
Çölaşan, zeytinliklerin tarım dışı amaçla yok edilmesine olanak sağlayacağını belirttiği yasa tasarısıyla ilgili açıklama yaptı. İktidarın gözünü zeytinliklere diktiğine dikkat çeken Çölaşan, “İktidar, rant sağlayacak tüm doğal alanları talan planına zeytinlikleri de eklemiş, gözünü zeytinliklere dikmiştir. ‘Zeytin Yasası’, Anadolu’nun simgesi olan zeytinliklerin idam fermanıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Toplumu zeytinlikleri korumaya çağıran Çölaşan şunları söyledi:

“Anavatanı Türkiye olan ve milyonlarca insanın geçimini sağlamasında önemli payı olan zeytinliklerin endüstriyel ve maden çıkarma amaçlı olarak yok edilmesine olanak sağlayan ‘Üretim Reformu Yasası’ hem yaşadığımız doğaya hem de bu ağaçlardan geçimini sağlayan milyonlarca kişiye ihanettir. İnsan uygarlaştığından bu yana zeytin dalı hem uygarlığın hem de barışın simgesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca doğanın, özellikle de ülkemizin doğasının en önemli habitatıdır. Zeytinliklerle birlikte milyonlarca canlı da o doğal ortamın bir parçası, besin zinciri, varoluş ortamıdır.”

Çıkarılmak istenen yasanın sadece zeytincilikle uğraşan çiftçilerin değil, zeytinliklerde var olan milyonlarca canlının da ölüm fermanı olacağını vurgulayan Çölaşan, “Her anlamıyla ülkemiz için tarımsal bir felakete, doğa tahribatına yol açacak olan yasaya karşı mücadele ve zeytinliklerin korunması birinci dereceden temel görevimizdir” dedi. Özellikle “Cumhuriyet”in kurucusu olan Atatürk ve arkadaşlarının ülkede zeytin üretimini artırmak, zeytin türlerini ıslah etmek için 1939 yılında yasa çıkarttığını hatırlatan Çölaşan, parti ayrımı yapmaksızın, tüm duyarlı milletvekillerini yasa tasarısının geri çekilmesi için mücadeleye çağırdı.

Aydınlık Gazetesi - 08.06.2017, Perşembe