07.05.2021 / Kayalık Beydağı Ağaçlandırıldı


Malatya’da kayalık görünüme sahip “Beydağı”nda kayalar kırılarak fidanlar dikildi.
Beydağı Ağaçlandırıldı
Fidanların sulanması amacıyla sondaj yapılarak 13.2 kilometre çelik boru döşendi. “Beydağı”nın farklı noktalarına inşa edilen 4 havuzda biriktirilen su kapalı sistemle çelik borular yardımıyla fidanlara can verdi.

“Malatya Orman İşletme” Müdürü Yakup Kalaylı, “Beydağı”nda 1980’li yılların sonunda ağaçlandırma çalışmaları için deneme yapıldığını ve başarı elde edildiğini belirtti. Kalaylı, “2009’da dönemin valisi Ulvi Saran’ın talimatlarıyla yoğun ağaçlandırma faaliyetine başlandı. Bu çalışma 2013’e kadar devam etti. Burada toprak kalmadığından büyük iş makineleriyle önce 1 metre ebatlarında çukurlar kazıldı. Ağaçların etrafındaki taşların tamamı çukurlardan çıkarıldı. Daha sonra yüzeydeki toprak kısım alınarak çukurlar dolduruldu ve tüplü fidan dikildi” dedi. “Beydağı”na ardıç, sedir, karaçam, badem, mahlep ve akasya gibi türler dikildi.

Fidanların koruma ve bakım çalışmasını yaptıklarını dile getiren Kalaylı, “680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikildi. Yüzde 90 oranında başarı var. Fidanların ortalama boyları artık 2 metreyi geçti” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 07.05.2021, Cuma (Orhan Yoldaş)