07.04.2016 / ‘Organik’ Etiketiyle Aldatılıyor muyuz?


Hızla artan kanser, beyin tümörü, hiperaktivite, otizm gibi hastalıklar halkı meyve ve sebzelerdeki tarımsal ilaçlardan korunmak için organik gıda tüketmeye yöneltti. Ancak kanunda yeri olmayan “doğal” ibaresi konularak organik diye satılan ya da açıkça “organik” etiketi yapıştırılan gıdalar ne kadar sağlıklı?

Organik Etiketiyle Aldatılıyor muyuz? 

“Organik” diye satılan tarım ürünlerinin organik olup olmadığının belirlenmesi, sahteciliğin tespiti ve organik ürünlere standart getirilmesi için “Meclis Araştırması” istendi.

 

“CHP” Milletvekili Akif Ekici tarafından “TBMM Başkanlığı”na verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, hızla artan “kanser, kronik akciğer hastalıkları, beyin tümörleri, hiperaktivite, otizm ...” gibi hastalıklar vurgulanarak, halkın meyve ve sebzelerdeki tarımsal ilaçlardan korunmak için organik gıda tüketimine yönlendiği bildirildi.

 

Bu durum karşısında bazı firmaların ürünlerin ambalajına kanun ve yönetmeliklerde yeri olmayan “doğal” ibaresini koyduğu kaydedilen gerekçede, “Bu yolla halk yanıltılmaktadır. Devletin halkı yeterince bilinçlendirmemesi nedeniyle ‘doğal’ ibaresini ‘organik’ olarak algılayan vatandaş yüksek bedellerle bu ürünleri tüketmektedir. Sağlık açısından da risk altına girmektedir. Kaldı ki ‘organik’ etiketli gıdaların da gerçek anlamda organik olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar yer almaktadır. Çünkü Türkiye’de gıda denetimi konusunda yanlış yetkilendirmenin olduğu, yeterli denetim elemanının olmadığı, gıda firmalarının yalnızca yarısının denetlenebildiği bilinen ve çözüm üretilmeyen gerçeklerdir” denildi.

 

Vatandaşın korunması için acil önlem alınması gerektiği ifade edilen gerekçede şu görüşlere yer verildi:

 

“Yumurtadan süt ve yoğurda, bakliyattan sebze meyveye, bebek kıyafetlerinden tekstil ürünlerine kadar ‘doğal’ ya da ‘organik’ adı altında satılan ürünlerin organik olup olmadığını, bu gıdaların kimyasal madde içerip içermediğini ortaya koyabilmek için standartların belirlenmesi ve denetim mekanizmasının oluşturulması, vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek için kamu spotlarının hazırlanması, yüzde 100 doğal ambalajı ve internet/TV reklamları ile insan sağlığı üzerinden rant elde etmeye çalışanlara yaptırım uygulanması elzem hale gelmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de milyonlarca insanımızın sağlığını yakından ilgilendiren organik üretimin doğru yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, sağlam ve etkili bir denetim mekanizmasının kurulması, bugüne kadar rant uğruna insan sağlığı ile oynayan üreticilerin tespit edilmesi ve bunlara yönelik yaptırımların geliştirilmesi, organik gıda konusunda yasal mevzuatın ve politikaların bir an önce oluşturulması amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulması kaçınılmazdır.”

 

Aydınlık Gazetesi - 07.04.2016, Perşembe