06.10.2017 / İmar Yasası İllallah Dedirtti


Trabzon’un “Ortahisar İlçesi” “Gözalan”, “Gölçayır”, “Düzyurt”, “Kutlugün” mahallesi sakinleri, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi”nin imar uygulamasından mağdurluk yaşıyorlar.
İmar Yasası İllallah Dedirtti
Trabzon şehir merkezi trafiğini rahatlatmak için şehrin batı merkezi girişinden başlayıp şehir merkezi güneyinden Erzurum yoluna bağlanacak olan ve “Kanuni Bulvarı” adı verilen 19 km’lik yolun 14 km’si “Karayolları” tarafından istimlak edilmiş ve bedeli ödenmiş durumda. Belediye, kalan 5 kilometreyi ise, vatandaşın arazisinin yüzde 40’ını bedava kamulaştırarak yapacak. Bedelsiz kamulaştırma, Özal döneminde çıkarılan “İmar Yasası”nın 18. maddesine dayandırılıyor. Bir ay içerisinde askıya çıkacak ve kesinleşecek olan imar yasasına vatandaşlar ve muhtarlar şimdiden tepki göstermeye başladılar.

Bize Gelince mi Akıllarına Kanun Geldi

“Aydınlık”, mağdur vatandaşların ve muhtarların sorunlarını yerinde dinledi.

Bu oldubittiye karşı çıkan köylüler, “Yola da kamulaştırmaya da karşı değiliz” derken 14 km’si istimlakla yapılacak yolun kendilerine gelince “İmar Yasası”nın uygulanmasını sorguluyor. Daha önce bedava kamulaştırılan arazilerin yandaşlara peşkeş çekildiğini hatırlatan ve aynı endişeyi taşıyan köylüler, “Trabzon’un birçok yeşil alanı vardı, ama şimdi hemen hepsinin üzerinde apartmanlar, iş yerleri, villalar var” şeklinde konuştular.

Usule Aykırı Bir İmar

Turgut Alemdar - Gölçayır Muhtarı: İmar yapılmasın demiyoruz, sonuçta yol için yapılıyor. Ama adaletli yapılsın, biz usulsüz imara karşıyız. İtiraz edeceğiz ve yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Üç köye gelince istimlak değil de imar yasası uygulanmaya başlandı. Usulsüzlük işte burada.

Abdulkadir Velioğlu - Gözalan Muhtarı: Bu bir nevi gasp gibi bir şey! Vatandaşın 1 ya da 2 dönümlük arazisinin yüzde 40’ına el koyduğunuz zaman elinde hiçbir şey kalmıyor.

Aydınlık Gazetesi - 06.10.2017, Cuma (İlyas Gümrükçü)