06.09.2016 - ‘Ankaralı Kızılırmak Suyu İçiyor’


“CHP”
Ankara milletvekili Necati Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “Başkent’te Kızılırmak suyunun ‘paçallama’ yöntemiyle karıştırıldığı Ankara içme suyu nedeniyle kaç kişinin rahatsızlandığı”nı sordu.

 

Yılmaz, “TBMM Başkanlığı”na Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara’da içme suyu ile ilgili iddiaları gündeme getirdi.

 

Yılmaz önergesinde, 8 Eylül 2014 tarihinde “Ankara Tabip Odası”, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi”, “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası” ve “TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi”nin Ankara’nın içme suyuna atık su karıştırıldığını açıkladığını anımsattı. 19 Eylül 2014 tarihinde ise “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu”nun “Ankara Valiliği”ne gönderdiği yazıda Ankara’daki şebeke suyunun insan sağlığını tehdit ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle dedi:

 

“Ankara’da barajların doluluk düzeyi 2016 Haziran başı itibariyle yüzde 35 iken bu oran Temmuz ayı sonu itibariyle yüzde 30’a gerilemiştir. Bu da ‘Kızılırmak’ suyunun şebekeye verilerek ‘paçallama’ yöntemiyle içme suyuna karıştırıldığı iddialarını gündeme taşımaktadır. Özellikle Ankara’da son haftalarda ishal, karın ağrısı şikayetiyle çok sayıda vatandaşın hastanelere başvurduğu, dizanteri salgını olduğu yönünde bilgiler gelmektedir. Normalin üzerindeki vaka artışı, Ankara’nın şebeke suyuyla ilgili şüpheleri yeniden gündeme getiriyor.”

 

Sıklıkla Kontrol Ediliyor

 

Başkent’te içme ve kullanma suyunun kimler ve hangi kurumlar tarafından, hangi aralıklarla kontrol edildiğini soran Yılmaz, “İlgili su nümuneleri kaç bölgeden alınmıştır? En son kontrol/test ne zaman gerçekleştirilmiştir? Sonuçları nelerdir?” diye sordu.

 

Yılmaz, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik”e göre içme sularında yapılacak olan testler için alınması gereken nümune bölgeleri “uç nokta”, yani musluklar olarak belirtilmişken, “ASKİ”nin hangi gerekçelerle 2016 Haziran ayında yayınladığı içme suyu raporunda sadece “tesis çıkışı” değerlerine yer verdiğini sorarak, “Musluklardan nümune alınmış mıdır? Alındıysa hangi bölgelerden, kaç tane musluktan, hangi aralıklarla alınmıştır? Bunların sonuçları nedir?” sorularını yöneltti.

 

Yılmaz, “Kızılırmak”tan ilk suların geldiği 2008’den bu yana Ankara’da sağlık kurumlarına karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileriyle başvuran hasta sayısının kaç olduğunun açıklanmasını istedi.

 

Aydınlık Gazetesi - 06.09.2016, Salı