06.09.2013 / Afyon Kaymağı Tarih Olma Yolunda


Manda sayısının azalması nedeniyle Türkiye’de manda yoğurdu ve manda kaymağı tarih olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada son 30 yılda manda sayısı yüzde 60 artarken, Türkiye’de yüzde 92 oranında düştü. Daha önce 1 milyon başın üzerinde olan manda sayısı 2011 yılında 85 binin altına düştü. Bu nedenle manda yoğurdu ve manda kaymağı bulunmaz oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan “Türkiye Ziraat Odaları Birliği” Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu lezzet kaybedilmemeli” dedi.

Manda 

İtalyanlar’ın “Siyah Altın”ı

 

Bayraktar, “Manda deyince ülkemizde kaymak ve yoğurt, İtalya’da ise mozzarella akla gelmektedir. İtalyanların dünyaca ünlü peyniri, pizzanın vazgeçilmez lezzeti mozzarella manda sütünden yapılıyor. İtalya’da manda sütü o kadar değerlidir ki, mandaya ‘Siyah Altın’ adını vermişler” şeklinde konuştu.

 

Meşhur afyon kaymağının manda sütünden üretildiğini hatırlatan Bayraktar, Türkiye’de geçmiş yıllarda mandacılığın yaygın olduğunu, hatta “Mandacılık Araştırma Enstitüsü” bile kurulduğunu anlattı. Bayraktar mandacılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

Aydınlık Gazetesi - 06.09.2013, Cuma