06.07.2019 / Dünyamız İçin Yıllık Hava Tahmini


Daha sıcak ve daha yağmurlu… Uzun yılların ortalama değerlerine göre daha sıcak ve yağışlı aylar bizleri bekliyor. Uzmanlar uyardı: Sıcak hava dalgaları sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayabiliriz. Orman yangınlarına karşı daha duyarlı olmalıyız. Hortumlar, sel ve taşkınlar bizleri olumsuz etkileyebilir.
Dünyamız İçin Yıllık Hava Tahmini
“Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi” (ECMWF) tahminlerine göre Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları genel olarak geçmiş yıllara göre daha sıcak ve yağışlı geçecek. Dünyamız, en sıcak 20 yılını, son 22 yılda yaşarken 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılları da kayıtlara en sıcak yıllar olarak geçti. “İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü” öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, son yılların ortalama değerlerine göre daha sıcak ve yağışlı ayların bizleri beklediğini kaydetti ve şu uyarılarda bulundu:

“Sıcak hava dalgaları sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayabiliriz. Orman yangınlarına karşı biraz daha duyarlı olmalıyız. Hortumlar, sel ve taşkınlar bizleri olumsuz etkileyebilir.”

Küresel Isınma Derecesi: Fransa 45.9 Dereceyi Gördü

Prof Dr. Hüseyin Toros, son yıllarda sıkça adını duyduğumuz “Sahra Çölü Sıcak Hava Dalgası”nın Haziran ayında Avrupa’da hayatı olumsuz etkilediğini şu örnekle hatırlattı:

“Dünya Meteoroloji Teşkilatı”, Fransa’nın Gallargues-le-Montuex bölgesinde sıcaklığın 28 Haziran’da 45.9 dereceye kadar çıkarak tarihi bir rekor kırdığını bildirdi. Sıcak hava dalgaları, hortumlar, sel ve taşkınlar gibi meteorolojik uç olaylar da son yıllarda fazla görüldü.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu “Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi” (ECMWF) ve “Meteoroloji Genel Müdürlüğü”nün 3 aylık sıcaklık ve yağış tahminlerine göre, Türkiye’de sıcaklık ve yağış değerlerinin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında geçmiş uzun yıllar ortalama değerleri civarında geçeceğini belirterek, şöyle devam etti:

Ağustos’ta İç Kesimler Yanacak

“Sadece sıcaklığın Ağustos ayında ‘İç Anadolu Bölgesi’nde uzun yıllar ortalamasının mevsim normallerinin 0.5 ile 1 derece üzerinde geçeceği tahmin ediliyor. ‘ECMWF’ tahminlerine göre ise Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının genel olarak geçmiş yıllara göre daha sıcak ve yağışlı geçmesi bekleniyor. Uzun yıllar ortalama değerlerine göre daha sıcak ve yağışlı aylar bizleri bekliyor. Bunun anlamı, sıcak hava dalgaları sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayabiliriz. Orman yangınlarına karşı biraz daha duyarlı olmalıyız. Hortumlar, sel ve taşkınlar bizleri olumsuz etkileyebilir.”

Aydınlık Gazetesi - 06.07.2019, Cumartesi