05.12.2017 / Patlatarak Yok Edecekler


“İstanbul Valiliği”, Silivri’de orman alanında açılması planlanan taş ocağı için “ÇED Raporu”na gerek görmedi. Madenin açılacağı mahallenin muhtarı “Hayvanlarımızı otlatacak yer kalmadı” dedi.
Patlatarak Yok Edecekler
“İstanbul Valiliği”, “Silivri Danamandıra Mahallesi”nde, kapasite artışına gidilerek 240 bin metrekarelik orman arazisinin madene açılmasında “ÇED Raporu”na gerek görmedi. Böylece, “Madkim Kimya” isimli firma, hayvanların yaşam alanı olan ağaçlarla kaplı orman arazisinde delme ve patlatma yöntemiyle kalker ocağı açacak. İki günde bir yapılacak patlatmaların her birinde 1 kilogram patlatıcı kullanılacak. “Kalker ocağı, kırma, yıkama, eleme” tesisinin yapılacağı alanın 850 metre doğusunda “Gümüşpınar Mahallesi” ve 1.7 kilometre doğusunda da bağlı olduğu “Danamandıra Mahallesi” olmak üzere iki yerleşim yeri bulunuyor.

“Beşinci Maden Sahası Olacak”

Maden sahasının açılacağı alana yakın “Danamandıra Mahallesi” Muhtarı Cengiz Çelik, bölgelerinin maden sahalarına doyduğunu ve daha fazlasını istemediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Bu madenlerden köylülerle birlikte bizler çok rahatsızız. Ama maalesef bunlar direkt bakanlıktan izinli olduğu için kimse bir şey yapamıyor. Vatandaşlar patlamalardan dolayı ‘evler üzerimize mi yıkılacak’ diye soruyor. Bizim köy geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Hayvanların otlayacağı alanları daraltıyorlar. Patlamalardan dolayı alana hayvan sokulmuyor. Köylü için ekonomik bir kayıp oluşacak. Ocağı açarken şartnameye uyacağız diyorlar ama uymuyorlar. Bölgemiz fazlasıyla madene doymuş durumda. Şu anda yakınlarda zaten dört tane maden ocağı var. Bununla birlikte beşincisi açılacak.”

Yaban Hayata Yakın

“ÇED Raporu”na gerek görülmeyen maden sahasının açılmasının planladığı alanın 400 metre batısından “Kuşçu Deresi”, 1.4 kilometre batısından ise “Mandıra Deresi” geçiyor. Saha, geyiklerin korunması için oluşturulan İstanbul’un kuzeyindeki “Çilingöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”nın 3 buçuk kilometre güneyinde kurulacak. Maden arama işlemlerinin yaklaşık bir yıl sürmesi öngörülüyor.

Aydınlık Gazetesi - 05.12.2017, Salı (Mustafa K. Erol)