05.12.2017 / Manda Kaymağı Sınırları Aştı


Samsun’un “19 Mayıs”, “Bafra” ve “Alaçam” ilçesi sınırları içinde yer alan “Kızılırmak Deltası”, yüzlerce kuş türü ve yılkı atlarının yanı sıra mandalara da ev sahipliği yapıyor. Sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden yapılan manda kaymağının lezzetini bilenler hem il dışından hem Avrupa’dan kaymak talep ediyor.
Karagöl, Nuray
Bölgedeki çiftçiler tarafından deltaya salınan mandalar, yaz, kış deltadaki sulak alanlarda besleniyor. “Altınova Mahallesi”nde eşi ile 60 baş manda besleyen Nuray Karagöl (45), “Mandayı sağdıktan sonra sütünü kısık ateşte, geniş tencerelerde kaynatıyoruz. Sonra üzerine bez örterek terletiyoruz. Kaynamış süt soğuyunca, buzdolabında bir gün bekletiyoruz. Sütün yüzeyinde oluşan kaymağı kalıp kalıp keserek sipariş verenlere ulaştırıyoruz” dedi.

Manda kaymağının diğer sütlerin kaymağına göre daha yoğun ve özel bir lezzeti olduğunu anlatan Karagöl, bu lezzeti bilenlerin yurt dışından da manda kaymağı talep ettiklerini söyledi. “Gıda ve Beslenme Derneği” Genel Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu da manda kaymağında diğer sütlerin kaymaklarına oranla yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein bulunduğunu ifade etti. Diğer sütlere göre 2 kat daha yağlı olan manda sütü daha fazla enerji veriyor.

Aydınlık Gazetesi - 05.12.2017, Salı