05.04.2016 / Seralar Yıkıldı Beton Yığıldı


Antalya’nın “Gaziler Mahallesi”ndeki birinci sınıf tarım arazilerindeki seraların yıkımına başlandı. Mülkiyet davası açan yurttaşlar, sonuç alıncaya kadar yerlerini terk etmeyecek.

Seralar Yıkıldı-1 

Dünyaca ünlü “Düden Şelalesi”nin hemen yanı başında, tonlarca domates üretimi yapan Gaziler’de tarım yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Birinci sınıf tarım arazilerine sahip yaklaşık 300 dekar alanda yetişen biber, patlıcan ve kabak yurtdışına ihraç ediliyordu. “Büyükşehir Belediye Meclisi”nin aldığı kararla artık sebze fidanlarının yerine beton binalar yükselecek. Yaklaşık 30 yıldır bölgede tarımla uğraşan yurttaşlardan bazıları “2B Yasası”na göre mülkiyet hakkı için başvuruda bulundu, hatta taksitli ödemelere başladı, ama o da kar etmedi. Satışlar iptal edildi, yurttaşlar şaşkına döndü. “Gaziler”de şimdi 50 haneden ve seralardan geriye tek tük ev ve yıkıntılar kaldı. Yurttaşlar “Aydınlık”a konuştu. “Gaziler”e girişte, bir zamanlar işlenmiş toprak şimdi naylonlar, demir direkler arasında sıkışmış kalmış, ama kokusu hala duruyordu. Karşımıza yığına dönüşmüş sera çıktı. Yığının altındaki toprak ekim için hazırlanmış. Yıkılmamış olsaydı, dün o toprağın üzerinde küçük domates fidanları boy verecekti.

 

Yaklaşık 25 yıldır “Gaziler”de yaşamını çiftçilik yaparak kazanan Mehmet Çelik, yerle bir edilen serasını göstererek anlattı: “Bu serayı hortum ya da rüzgar yıkmadı, zorbalar yıktı. Yasal süreç devam ederken bir akşam geldiler, bir ucundan tuttular ve yıktılar.” Ne can ne de mal güvenliklerinin kalmadığını söyleyen Çelik, “Tarım Bakanlığı”na seslendi: “Her zaman ‘tarım alanlarını koruyalım’ diye kamu spotu yayınlatıyorlar. Gelsinler buraya, beraber koruyalım!”

Seralar Yıkıldı-2 

Ekmeğini seranın içinden çıkarttıklarını belirten eşi Fatma Çelik ise, “3 oğlan çocuğumla birlikte her şeyimizi buraya verdik. Varlığımızı, dirliğimizi buraya döktük. Şimdi de böyle ettiler. Hiçbir şey yapamıyorlarsa toprağımızın ederini versinler” diye konuştu.

 

Gerekirse Canımızı Kanımızı Veririz

 

Dava sonuçlanıncaya kadar yerlerini terk etmeyeceklerini vurgulayan Cihan Çelik ise, “Böyle giderse, gerekirse kanımızı da dökeceğiz burada.” diye isyan etti.

 

Diğer yer sahiplerinin korkutularak yerinden yurdundan edildiğini söyleyen İlyas Çelik, “Mafya gibi buraya gelmişler. En az 30 kişiye yakınlardı ve bize saldırdılar. Mahkemeden karar gelinceye kadar mücadele edeceğiz. Ya yerlerimizi ya da yerlerimizin değerini verecekler.” diye konuştu.

Seralar Yıkıldı-3 

2B Yasası Yalan Oldu

 

Yine yıllardır “Gaziler”de seracılık yapan Ali Sevil ise, “2B Yasası”ndan sonra 9 dönüm arazi almış, şimdi ortada kalmış. Hazin öyküsünü anlattı: “Topraklarımızı birer birer elimizden almaya çalışıyorlar. Benim 9 dönüm 2B arazim vardı. İptal ettiler. ‘Milli Emlak’a soruyoruz, yok diyor. Oraya gidiyoruz ‘yok’, buraya gidiyoruz ‘yok’. Biz de şaşırdık. Yerlerimizin bize verilmesini istiyoruz. Elektriğimiz, suyumuz var, her yerde kayıtlıyız. Ama devlete kendimizi kaydettiremedik biz” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Aydınlık Gazetesi - 05.04.2016, Salı (Devrim Koçak)