04.10.2016 / Yarasaların Yaşam Alanına Koruma Çemberi


Hatay’ın Hassa ilçesindeki “Lav Tüneli”nde, nesli tehlikede olan “Uzunkanatlı”, “Uzunayaklı” ve “Nalburunlu” türlerinde yarasalar tespit edildi. “Türkiye Tabiatını Koruma Derneği” Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, yaptığı açıklamada bu yarasaların bulunduğu mağaraların koruma altına alınmasını istedi.

Yarasa 

Hassa ilçesinde daha önce keşfi yapılarak kayıt altına alınmış dört lav tüneli olduğunu ifade eden Öğünç, “Mal Deliği Tüneli”nde incelemelerde bulunduklarını anlattı. Öğünç, 22 Eylül’de yaptıkları incelemenin ayrıntılarını anlattı:

 

“Mal Deliği Lav Tüneli’nin birden fazla girişi bulunmasından dolayı içerideki hava akımı rahatça hissediliyor. Tünelde ‘Uzunkanatlı Yarasa’, ‘Uzunayaklı Yarasa’ türlerine ait binlerle ifade edilen oldukça kalabalık kolonilere rastladık. Tünelin girişlerinden birinde ise ‘Nalburunlu Yarasalar Familyası’na ait bir birey gördük. Nesli tehlikede olan bu türler yaz kış tüneli kullanıyorlar. Tünel içinde yarasalar dışında birçok omurgasız türleriyle mantarlar alemine ait çeşitli türler de var. Nesli tehlikede olan yarasaların barındığı ‘Mal Deliği Lav Tüneli’nin koruma altına alınması gerekiyor.”

 

Aydınlık Gazetesi - 04.10.2016, Salı