03.05.2018 / Carettaların Çocuk Bayramı


Sahillerimizdeki ilk Caretta Caretta yuvası “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nda “İztuzu”nda tespit edildi.
Carettaların Çocuk Bayramı
Muğla’nın doğa harikası kumsalı “İztuzu Sahili”, yumurtalarını bırakmak için gelen caretta carettaları ağırlıyor. Türkiye sahillerinde ilk yuvalama “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nda tespit edildi. Yuva sayısı 10 gün içinde 12’ye yükseldi. “Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi”ne (DEKAMER) bağlı ekipler, nesli tehlike altındaki türün yuvalarını korumak için geceleri nöbet tutuyor.

Deniz kaplumbağaları Nisan’dan Ağustos ayına kadar Akdeniz sahili boyunca uygun gördükleri kıyılara çıkarak yumurtluyorlar. Yavruların çıkışı ise Eylül sonuna kadar devam ediyor. “DEKAMER Ekipleri” yaklaşık 5 kilometrelik “İztuzu Sahili”nde gece 23.00’ten sabah 8.00’e kadar yeni kurulan yuvaları tespit ediyor. Yeni yuvaların ölçümü yapılıyor, fotoğrafı çekiliyor. Yabani hayvanlar, yumurtalara zarar vermesin diye yuvaların çevresi kafesleniyor. “DEKAMER” alan sorumlusu Şenol Menzek “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, her gece sahili 8’er kişilik iki ekip halinde kontrol ettiklerini söyledi. Gönüllülerin çalışmalara katılabileceğini belirten Menzek, “Fethiye ve Antalya bölgesindeki kaplumbağalar, oteller nedeniyle daha şanssız. ‘İztuzu’ deniz kaplumbağaları açısından en iyi korunan alan. Burada, kaplumbağaların kıyıya yaklaştığı saat 20.00’den sonra denize girilmiyor. Çünkü kaplumbağalar tedirgin olurlarsa yumurtalarını kıyıya varmadan denize bırakabiliyorlar” dedi. Kaplumbağalar, ışıkları deniz sanarak yanlış yöne gidebiliyor. Denize atılan poşetleri en sevdikleri besin olan denizanası zanneden kaplumbağalar, çöpler nedeniyle de zarar görüyor.

Gece araziye yoğunlaşan “DEKAMER Ekipleri”, gündüzleri de merkeze gelenlere yönelik bilgilendirme faaliyeti yürütüyor. “DEKAMER”e, İzmir’den Adana’ya çok farklı sahillerden yaralı kaplumbağa tedavi için gönderiliyor. Yaralanmaların çoğu insan kaynaklı. Şenol Menzek, en çok olta iğnesine ya da ağa takılma ya da pervane kesiklerinin neden olduğu yaralanmalarla karşılaştıklarını söyledi. Menzek’in iki temel uyarısı var: “Tekne pervanelerinin çevresine koruma yapılması yalnızca kaplumbağaları değil bütün canlıları korur. Bir de olta iğnelerinin kancaları biraz daha içe eğik olduğu zaman kaplumbağalar zarar görmüyor.”

Aydınlık Gazetesi - 03.05.2018, Perşembe (Özlem Konur Usta)