02.03.2018 / İşte Deney İçin Uzaya Gönderilen Hayvanlar...


İnsanlardan önce uzaya onlar gitti!
Deney İçin Uzaya Gönderilen Hayvanlar-1
Dünyanın yörüngesine ilk kez 1957 yılında bir canlı gönderildi.

“Laika” adlı köpek başıboş bir sokak köpeği olmasına karşın kendisiyle birlikte elemeye giren diğer iki eğitimli rakibini geride bırakmayı başardı.
Deney İçin Uzaya Gönderilen Hayvanlar-2
Fırlatmadan birkaç saat sonra hayatını kaybetse de Laika’nın yaptığı yolculuk, canlı bir yolcunun uzay mekiğinden sağ çıkabileceğini ve yerçekimsiz ortama dayanabileceğini gösterdi.

Fotoğrafta “SSCB Bilimler Akademisi”ndeki bakıcılar uzay programındaki köpekleri tanıtırken görülüyor.
Deney İçin Uzaya Gönderilen Hayvanlar-3
1950’li ve 1960’lı yıllarda Ruslar uzaya en az 57 kez köpek gönderdi.

Ancak uzaya fırlatılan köpeklerin sayısı aslında daha az, çünkü pek çok hayvan birden fazla kez gönderilmişti.

Resimde, katılacağı uzay uçuşundan önce yapılan eğitim alıştırmaları sırasında kapsüle bağlanmış bir sincap maymunu görülüyor.
Sincap Maymunu
“Küçük Adam” adı verilen bu maymunun benzer bir eğitim sürecinden geçen “yoldaşı” Gordo, 1958 yılında yerden 500 km yüksekliğe ulaşan 15 dakikalık bir fırlatmaya katılmıştı.

Gordo dünyaya sağ salim döndü ancak iniş sırasında uzay aracının paraşütü açılmadı ve denize çakıldı.

Gordo’nun kapsülü bulunamadı.

Uzaya yaptıkları ilk yolculuktan sağ çıkmayı başaran iki maymun, Able ve Baker, “NASA”nın basın toplantısında kameralara poz veriyor.
Able ve Baker
1959 yılında çekilen fotoğrafın soldaki 3.2 kilo ağırlığındaki makak maymunu Able, sağdaki ise Peru’dan getirilen 5 kilo ağırlığındaki sincap maymunu Baker.

İki hayvan yolculukları esnasında normal yerçekimi gücünün 38 kat fazlasına, 9 dakika boyunca da yerçekimsiz ortama dayandı.

Able, dünyaya döndükten dört gün sonra vücudunda enfeksiyona yol açmış bir elektrotun çıkarıldığı ameliyat sırasında öldü.

Baker ise 1984’e kadar yaşamayı başardı.

Yuri Gagarin’in Nisan ayında yörüngeye fırlatılmasından birkaç ay önce 1961 kışında “NASA”, “Mercury Programı”nın eksiklerini gidermek için şempanzeleri kullanıyordu. Bu şempanzelerden yaklaşık 20 tanesi New Mexico eyaletinde bulunan “Holloman Hava Kuvvetleri Üssü”nde uzay uçuşu ekipmanlarının simülasyonlarında kullanıldı.

Resimde test edilen Jim isimli bir şempanze görülüyor. Kendisinden farklı olan şekli yani ortadaki çemberi seçmesi istenen Jim, karelerden birini seçerek hata yapıyor.
Jim
“Holloman Eğitim Programı” kapsamında, şempanzelere kendilerine verilen ışık ve ses komutlarına uygun olarak basit görevleri nasıl yerine getirecekleri öğretildi.

“Holloman Programı”nda eğitilen şempanzeler, “Merkür Kapsülü” içinde fırlatılmaya hazırlanıyordu.

http://www.superhaber.tv sitesinden alınbmıştır. - 02.03.2018, Cuma